Untul de Acovado
Untul de AVOCADO (Persea americana)
Arborele de avocado, este originar din America Centrală și Mexic, recunoscut mai ales după fructele sale. Există trei tipuri de avocado care se cultivă în Mexic, Guatemala și Indiile de Vest. Arborele de avocado, face parte din familia Lauraceae, are o înălțime cuprinsă între 6 și 20 de metri, are frunze verzi, florile de culoare galben-verzui, iar fructele au o formă ovală, de mărimea perelor, de culoare purpurie și verde la coacere, cu pulpa verzuie și textura untoasă. Fructul conține un sâmbure mare bogat în uleiuri. Fiind o plantă tropicală, fructele se coc tot timpul anului. Printre cultivatorii de avocado se enumeră: Australia, Brazilia, Bahamas, Cuba, Caraibe, Ecuador, Filipine, India, Jamaica, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru etc.
Prin presarea pulpei fructului de avocado, rezultă un unt cu o textură cremoasă, bogat în vitamina: A, B, C, D, E, folosit în industria cosmetică la creme de față, corp, balsamuri și măști pentru îngrijirea părului.
Proprietăți: antibacterian, antirid, cicatrizant, emolient, hidratant, regenerant, stimulează producția de colagen.
Uz extern:
– recomandat pentru îngrijirea tenului matur, deteriorat, matur;
– hidratant și nutritiv al tenului uscat;
– ideal pentru zona sensibilă a ochilor;
– are efect emolient asupra pielii deterioare și descuamate;
– vitaminele conținute îi conferă proprietăți antioxidante, prevenind îmbătrânirea prematură a pielii;
– cicatrizează rănile minore;
– previne și atenuează celulita și vergeturile;
– asigură protecție UVA și UVB;
– contribuie la îngrijirea părului uscat, deteriorat și predispus căderii;
– poate fi aplicat ca atare pe ten, corp și păr, sau amestecat în diferite tratamente cosmetice.