Unt de Mango
Untul de MANGO (Magnifera mango)
Mango este un copac tropical din familia Ancardiaceae, originar din India, dar azi este răspândit și în țări precum: Brazilia, Filipine, Indonezia, Mexic, Pakistan etc. Fructul de mango are o formă ovală sau rotundă, în funcție de soi, cu o dimensiune cuprinsă între 5 și 15 centimetri. Coaja fructului este netedă și de culoare verde, care devine la coacerea fructului galbenă până la roșie-portocalie. Miezul fructului mango este zemos, dulce și parfumat, de culoare galben-portocalie în interiorul căruia se află un singur sâmbure.
Prin presarea și filtrarea sâmburilor de mango se obține un unt cu o textură moale, non-grasă comparativ cu alte uleiuri vegetale, ușor absorbită de piele, cu miros neutru și cu proprietăți benefice asupra pielii. Untul de mango conține: acizi grași esențiali, acid streatic, fitosteroli, polifenoli și vitamine.
Proprietăți: antiinflamator, antioxidant, emolient, hidratant, nutritiv, regenerator.
Uz extern:
– hidratează și hrănește pielea uscată, degradată;
– previne și atenuează ridurile fine, contribuind la menținerea elasticității pielii;
– poate fi utilizat în locul balsamului de buze;
– regenerează pielea uscată, crăpată, afectată de bătături;
– adjuvant în afecțiuni dermatologice precum: dermatite, eczeme, psoriazis etc.
– reduce apariția alergiilor cutanate și reduce mâncărimile;
– previne și ameliorează vergeturile;
– prin masaj local atenuează durerea și tensiunea musculară;
– asigură protecție solară împotriva radiațiilor UV;
– poate înlocui balsamul de păr, redând vitalitatea și strălucirea părului uscat, degradat și tern;
– bărbații pot aplica untul de mango după ras, deoarece reduce iritația tenului și ajută la cicatrizarea tăieturilor minore.
Untul de mango se aplică direct pe ten, corp sau păr ori poate fi adăugat în produsele
cosmetice pentru îngrijire personală.