Un remediu natural folosit încâ din antichitate – usturoiul
USTUROIUL
(Allium sativum)
Usturoiul este o plantă folosită în toate culturile atât ca aliment cât şi plantă medicinală. Este o plantă perenă care face parte din familia Alliaceae şi este originară din Asia Centrală dar este răspândită şi în Egipt, Franţa, Bulgaria, Germania, România, China sau Japonia. De la această plantă se foloseşte mai ales bulbul care este alcătuit din 8-10 căţei. Usturoiul are un miros intens, pătrunzător de neconfundat.
Usturoiul conţine: minerale, vitamine, antioxidanţi substanţe care sunt benefice organismului nostru. Datorită acestor substanţe, usturoiul este un remediu natural folosit încâ din antichitate în diferite afecţiuni ca de exemplu: febra tifoidă, difeteria sau holera. Romanii îl cultivau pentru a fi consumat de soldaţii romani pentru a le da putere şi curaj în luptă iar egiptenii care construiau piramidele faraonilor pentru a avea puterea necesară efortului fizic depus consumau mult usturoi.
În arta culinară este un condiment utilizat de toate popoarele în pregătirea diferitelor preparate din legume, carne (cârnaţi, mezeluri, fripturi etc.), fructe de mare, şi la diferite supe şi ciorbe. Aromatizarea mâncărurilor se poate face cu usturoi proaspăt, pastă sau pulbere de usturoi, obţinut după ce acesta a fost uscat şi măcinat.
Proprietăţi terapeutice: usturoiul are proprietăţi antiseptice, antibacteriene, antivirale, expectorante, hipotensive, stomahice şi antimicotice. Consumul de usturoiul este recomandat în prevenirea gripei datorită faptului că produce anticorpi, reduce tensiunea arterială şi colesterolul, amelioarează problemele digestive, reducând riscul dezvoltării cancerului gastric, fluidizează sângele, stimulează pofta de mâncare, ajută în cazul litiazei urinare, elimină paraziţii intestinali şi nu în ultimul rând amiliorează simptomele asociate bronşitei cronice.
Usturoiul poate fi consumat ca atare, sau sub formă de siropuri, tincturi, ulei sau cu diferite sucuri de legume. Se recomandă consumarea a 2 căţei de usturoi pe zi, dimineaţa pe nemâncate pentru o stare bună de sănătate.
Pentru uz extern se recomandă tinctura de usturoi care are efect antiseptic şi analgezic. Datorită acestor proprietăţi ajută la tratarea: negilor, bătăturilor, ulcerelor, în cazul înţepăturilor de insecte, dar şi în tratarea micozelor tălpii piciorului. Uleiul esenţial de usturoi nu se foloseşte niciodată extern, iar intern se foloseşte pe cale orală numai sub forma capsulelor gelatinoase. Se iau una sau două capsule oral pentru tratarea infecţiilor respiratorii sau ca supliment general. Usturoiul mai are reputaţia de a ţine departe spiritele rele şi vampirii.
Contraindicaţii: cu toate că este considerat un aliment-medicament, usturoiul este contraindicat persoanelor cu dermatoze, iritaţii ale stomacului şi intestinelor, femeilor care alăptează deoarece schimbă gustul laptelui matern şi poate produce colici bebeluşului şi persoanelor care suferă de congestie pulmonară. Alicina conţinută de usturoi subţiază sângele, prin urmare este contraindicat persoanelor care iau tratament cu anticuagulante.