Uleiul de palmier
Uleiul de palmier
Palmierul (Elaesis guineesis) este originar din vestul Africii, unde se cultivă pentru hrană, fibre vegetale şi în scop terapeutic. Uleiul de palmier se obţine prin zdrobirea părţii cărnoase a fructului de palmeir, care creşte pe un ciorchin într-un număr cuprins între 1000-3000 de fructe. Uleiul obţinut este un ulei vegetal saturat comestibil, de culoare portocalie-roţiatică datorită conţinutului bogat de beta-caroten. În topul consumului de uleiuri şi grăsimi ocupă locul 3 după grăsimea animală şi uleiul de soia. Cei mai mari producători de ulei de palmier la nivel mondial sunt Indonezia şi Malaezia, care produc împreună anual 40 de milioane de tone de ulei. În Africa, Asia şi America de Sud este cel mai folosit tip de ulei atât la gătit cât şi la prăjit, dar şi pe piaţa europeană începe să fie un ulei des întrebuinţat.
Uleiul de palmier – continut
Uleiul de palmier conţine: acid linoleic, acid olei, acid streatic, acizi graşi Omega 3 şi 6, carotenoizi dintre care beta-caroten un precursor al vitaminei A şi tocoferoli (vitamina E).
Uleiul de palmier – proprietăţi
̶ uleiul de palmier nu conţine colesterol, dar cu toate acestea datorită conţinutului de grăsimi saturate creşte atât colesterolul bun (HDL) cât şi pe cel rău (LDL);
– conţinutul de beta-caroten are rol antioxidant ce contribuie la întărirea sistemului
imunitar, reduce afecţiunile oftamologice (cataractă, întăreşte vederea etc), previne afecţiunile cardiace şi cancerul, regenerează pielea şi menţine integritatea oaselor;
– mulţumită vitaminei E, uleiul de palmier este o sursă de antioxidanţi care contribuie
la neutralizarea radicalilor liberi;
– consumat neprocesat termic, în stare pură reduce procesele inflamatorii şi
protejează celula nervoasă;
– nu este recomandat consumul uleiul de palmier în cadrul dietelor de slăbit, deoarece este un ulei bogat caloric, conţine 9 kcal pe gram;
– are un punct de ardere foarte ridicat la 230°C, prin urmare nu se arde şi nu se descompune în substanţe toxice care pot deveni cancerigene pentru organism;
– este un ulei care nu schimbă gustul şi mirosul mâncării şi nici nu preia gustul preparatelor, de aceea se poate refolosi;
– nu face fum şi nu se înnegreşte;
– este un ulei uşor digerabil;
– rezistent la oxidare, se poate păstra timp îndelungat deoarece nu se râncezeşte;
– la temperaturi sub 18°C se solidifică iar temperatura optimă recomandată pentru depozitare este de 24°C.
Uleiul de palmier poate fi folosit la gătit, prăjit sau în prăjituri.
– este un ulei care nu schimbă gustul și mirosul mâncării și nici nu preia gustul preparatelor, de aceea se poate refolosi;
– nu face fum și nu se înnegrește;
– este un ulei ușor digerabil;
– rezistent la oxidare, se poate păstra timp îndelungat deoarece nu se râncezește;
– la temperaturi sub 18°C se solidifică iar temperatura optimă recomandată pentru depozitare este de 24°C.
Uleiul de palmier poate fi folosit la gătit, prăjit sau în prăjituri.