Uleiul de arahide
Uleiul de arahide
Arahidele (Arachis Hypogaea) sau alunele de pământ cresc în regiunile împădurite cu sol argilos, şi sunt originare din America de Sud. Arachis hypogaea este o plantă leguminoasă anuală, cu frunze netede de culoare verde închis şi flori neparfumate din care se formează fructe în formă de păstaie de 3-7 centrimetri ce pot conţine între 2 şi 4 sâmburi. Fructele se numesc arahide şi sunt învelite într-o coajă subţire, sunt comestibile şi bogate în acizi graşi.
Din arahidele crude, neprăjite prin presare la rece se obţine un ulei puternic aromat ce conține: acid palmitic, acid oleic, acid linoleic, minerale precum calciu, fier, fosfor, potasiu, seleniu şi vitaminele A, B1, B2, D şi PP. Uleiul de arahide se recomandă a se consuma crud, neprocesat termic ca adaos în sosuri sau pe salate.
Proprietăţi terapeutice: antioxidant, antiinflamator, emolient, energizant, neuroprotector, tonic.
Uleiul de arahide – uz intern:
– previne formarea colesterolului rău şi afecţiunile cardiovasculare;
– adjuvant în inflamaţii şi ulcere de stomac;
– ajută buna funcţionare a ficatului şi a bilei;
– uleiul de arahide stimulează tranzitul intestinal;
– recomandat în dietele de slăbit, deoarece scade pofta de mâncare;
– ajută în caz de surmenaj intelectual.
Uleiul de arahide – uz extern:
– întăreşte gingiile;
– hidratează şi catifelează pielea uscată;
– estompează ridurile fine;
– redă elasticitatea pielii deshidratate;
– cicatrizează rănile uşoare gen: zgârieturi, arsuri minore etc.
– ameliorează durerile lombare, articulare şi abdominale, prin masaj local;
– uleiul de arahide calmează durerile musculare apărute după efort fizic;
– are efect antioxidant şi încetineşte procesul de îmbătrânire prematură;
– adjuvant în afecţiuni dermatologice, de exemplu eczemele.