Retete cu faina de cocos
REŢETE CU FĂINĂ DE COCOS
Blat de tort cu făină de cocos
Ingrediente:
- 2 căni făină de cocos;
- 10 ouă;
- 350 gr zahăr brun;
- 250 gr unt la temperatura camerei;
- 1/2 linguriţă esenţă de vanilie;
- 1 cană pudră de cacao;
- 300 ml lapte;
- 1 linguriţă şi jumătate bicarbonat de sodiu;
- 1/2 linguriţă praf de copt;
- 1 linguriţă sare;
Mod de preparare:
Într-un bol mai mare amestecăm ingredientele lichide astfel: untul se amestecă cu zahărul brun pănă compoziţia devine cremoasă, după care adăugăm treptat câte un ou amestecând continuu cu ajutorul unui mixer, iar la final adăugăm esenţa de vanilie. În alt bol amestecăm ingredientele uscate, după cum urmează: făina de cocos se amestecă cu pudra de cacao, bicarbonatul de sodiu, praful de copt şi sarea. În bolul cu amestecul lichid, tot cu ajutorul mixerului amestecă ingredientele uscate alternănd cu laptele. După ce am adăugat ingredientele uscate şi laptele mai amestecăm încă 5 minute la viteză maximă până la omogenizarea completă a ingredientelor. Aluatul rezultat îl vom turna în două forme de tort de dimensiune medie, tapetate cu hărtie de copt şi vom coace în cuptorul preîncălzit la 170º C timp de 30-35 minute, în funcţie de cuptor.
Blatul obţinut se umple cu cremă de vanilie, ciocolată sau după preferință.
Negrese cu făină de cocos
Ingrediente:
- 1/2 cană făină de cocos;
- 1/2 cană pudră de cacao;
- 1/2 linguriţă praf de copt;
- 1/2 linguriţă de sare.
- 5 ouă;
- 80 ml ulei de cocos sau unt topit;
- 180 ml miere de albine sau sirop de arţar;
- 1 linguriţă esenţă de vanilie;
- 2 linguri lapte de cocos sau lapte.
Mod de preparare:
Făina de cocos, pudra de cacao, praful de copt şi sarea se amestecă într-un bol, iar separat de acestea în alt bol amestecăm ingredientele lichide: ouăle, siropul de arţar sau mierea, esenţa de vanilie şi laptele. În amestecul lichid amestecă treptat ingredientele uscate, amestecând până la omogenizarea ingredientelor, iar compoziţia obţinută se toarnă într-o tavă mică de formă pătrată, tapetată cu hârtie de copt sau făină şi coacem în cuptorul preîncălzit la 170ºC timp de 25-30 minute. După coacere se lasă prăjitura la răcit în formă, după care se taie şi se pudrează cu zahăr pudră.
Prăjitură cu făina de cocos şi suc de portocale
Ingrediente:
- 60 ml ulei de cocos;
- 6 ouă la temperatura camerei;
- 60 ml lapte de cocos;
- 6 linguri miere de albine;
- 1/2 linguriţă coajă rasă de portocală;
- 1/2 cană de făină de cocos;
- 1/2 linguriţă praf de copt;
- 1/2 linguriţă de sare;
- sucul de la o jumătate de portocală de mărime medie.
Mod de preparare:
Dacă uleiul de cocos este în stare solidă se va topi în cuptorul preîncălzit la 180ºC într-o tavă de mărimea 20×20, timp în care amestecăm ingredientele solide şi cele uscate.
Se amestecă mai întâi ingredientele uscate, într-un bol astfel: făina de cocos, praful de copt şi sarea, iar în alt bol ingredientele umede: ouăle, laptele de cocos, mierea şi coaja rasă de portocală. Dacă uleiul de cocos s-a topit, scoatem tava din cuptor lăsăm uleiul să se răcească uşor, după care ungem întreaga suprafaţă a tăvii cu uleiul de cocos. În bolul cu ingredientele umede se adaugă amestecul din ingrediente uscate şi le amestecăm până compoziţia se omogenizează. Copmoziţia obţinută o turnăm în tavă şi lăsăm să se coacă timp de 35-40 de minute până prinde o culoare brun-aurie. După ce prăjitura s-a copt se lasă la răcit în tavă, iar mai apoi se scoate și se însiropează uniform cu sulcul de portocală.
Pogăcele
Ingrediente:
- 200 gr făină de cocos;
- 3 linguri făină de dovleac;
- 1 lingură rasă de sare;
- 1 lingură de untură;
- 4 ouă;
- 1 linguriţă praf de copt;
- zeama de la o jumătate de lămâie;
- apă cât să se lege aluatul.
Mod de preparare:
Amestecăm făina de cocos cu făina de dovleac, adăugăm sarea, ouăle, untura, praful de copt şi zeama de lămâie, şi cu ajutorul unei linguri sau cu mixerul omogenizăm ingredientele, adăugând treptat câte puţină apă. Din aluatul obţinut formăm nişte mingiuţe pe care le aşezăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi le coacem în cuptorul preîncălzit la foc mediu până ce se rumenesc.