Psyllium
Psyllium (Plantago psyllium)
Psyllium este o plantă ierboasă originară din India și face parte din familia pătlaginei. În prezent se cultivă în Franța, Spania, Rusia și pe coasta de nord a Africii. De la aceată plantă se recoltează semințele, care sunt asemănătoare cu cele de in, și se consumă ca atare sau coaja acestora care se numește tărâță.
Tărâțele sunt bogate în fibre solubile, conțin mucilagii dintre care xilopiranozidă și xiloză, fitosteroli, lipide, proteine, glucide, polizaharide, vitamina B1 etc. Tărâțele au proprietăți laxative, reglează tranzitul intestinal și ajută la detoxifierea organismului. Se consumă 2 ligurițe de tărâțe zilnic amestecate cu 250ml de apă sau suc de fructe, băut imediat, deoarece absoarbe lichidul și acesta devine gelatinos. Consumat cu regularitate, tărâțele de spyllium restabilesc flora intestinală, ameliorează sindromul colonului iritabil și previne apariția cancerului de colon.
Proprietăți terapeutice: hipocolesterolemiant, hipoglicemiant, detoxifiant, laxativ etc.
Recomandări:
– ajută la reducerea colesterolului rău și previne bolile cardiovasculare;
– nu permite trecerea rapidă a glucozei din tubul digestiv în sânge, astfel că poate fi consumat și de persoanele diabetice;
– absoarbe grăsimile și toxinele din intestine, ajutând la detoxifierea organismului;
– tărâțele conțin fibre care ajunse în stomac, în contact cu apa se umflă și dau senzație de sațietate, de aceea se recomandă în curele de slăbire și consumul a cât mai multe lichide pentru a preveni ocluzia intestinală;
– ameliorează simptomele colonului iritabil și previne cancerul de colon;
– previne balonarea și constipația;
– ameliorează colitele și afecțiunile hemoroidale;
– recomandat și în caz de diaree deoarece absoarbe excesul de lichid din intestine, încetinind tranzitul intestinal și reface flora intestinală.