Piperul negru fortifică mintea şi spiritul
PIPERUL NEGRU
(Piper nigrum)
Piperul este un arbust căţărător, cu frunze late, cu flori mici, care face parte din familia Piperaceae şi poate creşte până la o înălţime de 10 metri, (dar în culturi nu se lasă dezvoltarea arbustului la o înălţime mai mare de 3-4 metri) cu fructele care au o formă rotundă şi de culoare roşie când sunt coapte, care se recoltează de două ori pe an. Piperul îşi are originile din Malabar de pe coasta vestică din sudul Indiei, dar azi se cultivă şi în Indonezia, Brazilia şi Malaezia.
Piperul negru la recoltare este necopt şi de culoare verde, se usucă la temperatuti moderate şi datorită procesului de fermentaţie se înnegreşte. Piperul negru este cunoscut încă din antichitate, iar în Asia de sud-est este cultivat de mai bine de 2000 de ani. Printre cei mai importanţi producători de piper negru se numără: India şi Indonezia a căror producţie depăşeşte 50% din producţia totală anuală pe plan mondial.
Pe piaţă se regăsesc mai multe sortimente de piper precum cel alb, verde şi roşu, dar piperul negru este cel mai cunoscut şi folosit în arta culinară. Calităţile piperului negru se diferenţiază după origine, astfel că cea mai bună calitate provine din Malabar, care este piperul cel mai cunoscut, aromat şi cu un gust foarte iute. În Asia de sud-est piperul negru provenit din Malaiezia şi Indonezia, este mai mic ca dimensiune şi are o aromă mai blândă. Pe de altă parte, în alte ţări unde a fost introdus mai recent, piperul negru este denumit după centru care îl comercializează (Bangkok, Saigon) dar diferă în aromă şi iuţeală, iar calitatea este mai slabă.
Piperul negru conţine alcaloid piperin care îi dă un gust picant iute fiind frecvent utilizat în alimentaţie dar şi în scop terapeutic.
Proprietăţi: Uleiul volatil ce se regăseşte în boabele de piper negru are efect antiinfecţios asupra căilor respiratorii, stimulează digestia, este util în cazuri de vărsături şi balonări, întăreşte sistemul imunitar, este febrifug, laxativ, bactericid, afrodisiac, tonic general şi grăbeşte arderile grăsimilor.
Uleiul esenţial: este obţinut prin distilare cu abur, din boabele aproape coapte, uscate şi mărunţite. Acest ulei stimulează sistemul digestiv, iar în combinaţie cu măghiran, folosit în masajul abdominal, atenuează constipaţia. De asemenea creşte pofta de mâncare, elimină flatulenţa, este util în tratarea anemiei deoarece stimulează funcţiile splinei şi în general este fortifiant, întăritor şi stimulant.
Piperul negru are tonuri misterioase, enigmatice fortificând mintea şi spiritul, fiind indicat în meditaţie. Caracterul său uşor afrodisiac este util în cadrul unui masaj intim, recomandat persoanelor cărora le lipseşte focul şi pasiunea senzuală.
Contraindicaţii: persoanele cu tenul foarte sensibil să evite pe cât posibil, iar în apa de baie se folosesc cel mult 3 picături şi o diluţie de maximum 2% în uleiurile pentru masaj.