Nucsoara, un condiment veritabil
NUCŞOARA
(Myristica officinalis)
Un condiment cu prorietăţi benefice dar şi toxice în acelaşi timp,dacă este folosit în doze mari deoarece provoacă convulsii. Provine din familia Myristicaceae, şi este un copac tropical, veşnic verde cu flori galbene fără petale şi fructe gălbui. Arborele de nucşoară creşte până la o înălţime de 20 de metri şi rodeşte din în al şaselea pînă la al douăzecelea an de viaţă. Putem întrebuinţa fructele, coaja şi sâmburele care sunt uscate în prealabil. Creşte în Indonezia, Sri Lanka şi Grenada. Aromele uşor picante, lemnoase şi dulci, fac din nucşoară un veritabil condiment folosit atât la prepararea deserturilor, cât şi a diferitelor preparate culinare din carne. Azi Indonezia, Sri Lanka şi India produc împreuna mai mult de 12.000 de tone de nucsoara, în fiecare an. Suficient cât să ajunga pentru toata lumea.
În Orient, nucşoara se adauga în cafea ceai, grecii o combină cu scorţişoara, inclusiv în preparatele din carne, în musacale şi chiftele, iar gustul devine savuros. Italienii o adaugă în sucul de roşii, care pune în evidenţă latura picantă a condimentului. Legumele care se potrivesc cel mai bine cu nucşoara sunt: broccoli şi conopida gatită la aburi, cartofii copţi, etc. Nucşoara îşi găseşte loc şi în preparearea deserutilor, cum ar fi: budincile, compoturile, prăjiturile şi fursecurile. Nu se recomandă condimentarea excesivă a mâncărurilor deoarece le poate strica gustul, şi se adaugă de preferabil la finalul gătirii deoarece, nucşoara la temperaturi ridicate îşi pierde din aromă.
Datorită proprietăţilor sale: antireumatice, antiseptice, analgezice, carminative, digestive şi stimulente, este recomandat în aplicaţii externe ale aromaterapiei fiind util în cazul durerilor musculare şi articulare. De asemenea este un bun digestiv, ajută în caz de greaţă şi diaree. Nucşoara are proprietatea de a creşte temperatura corpului, astfel că este ideală în stările gripale. În general este uşor euforică şi reconfortantă.
Uleiul de nucşoară se obţine prin distilare cu abur sau cu apă, din seminţele uscate, şi se poate combina cu uleiuri precum: dafin indian, mandarin, geranium, levănţică, rozmarin şi alte mirodenii.
În aromaterapie se foloseşte în plan psihologic, pentru îmbunătăţirea stării de spirit, fiind un bun tonic nervos, atenuează oboseala cronică şi durerile de cap. Este utilă în meditaţie, pentru cei somnolenţi inspirând creativitate şi stimulând imaginaţia. Nu în ultimul rând, nucşoara îmbunătăţeşte starea de spirit, reduce stresul şi creşte dorinţa sexuală.
Contraindicaţii: Nu trebuie folosită în timpul sarcinii. Se utilizează cu moderaţie, cel mult 3 picături în apa de baie şi maximum 1% diluţie în uleiul pentru masaj