Skip to main content
Informatii utile despre boiaua de ardei

Informatii utile despre boiaua de ardei

BOIAUA DE ARDEI
(Capsicum annuum)

Ardeiul este o plantă perenă din familia Solanaceae, cu frunze de culoare verde închis pe faţa superioară şi verde deschis pe cea inferioară, cu flori albe din care se formează ardei, care după coacere devin roşii, cafenii sau violeţi. Doar ardeii de culoare roşie se folosesc pentru boia, aceştia au un conţinut mai mare de vitamina C faţă de sucul de lămâie, sunt bogaţi în antioxidanţi iar culoare este determinată de o substanţă numită zeaxantină carotenoidă xantofilă. Se recomandă cumpărarea în cantităţi mici, şi păstrată într-un recipient închis ermetic, deoarece se alterează uşor.

Boiaua este un condiment obţinut din măcinarea ardeiului roşu uscat, fără seminţe care reduc din iuţeală dar intensifică aroma. Culoarea şi aroma dulce-fructată ori picantă este influenţată de soiul de ardei din care s-a obţinut boiaua. Boiaua de ardei conţine betacaroten, calciu, fier, potasiu şi vitamina C. În preparatele culinare se foloseşte pentru culoare şi gust, fiind potrivită în preparatele cu orez, brânză sau salate.

Primele ţări care au folosit acest condiment sunt: Ungaria şi Spania, de unde s-a răspândit în Africa şi Asia, iar mai apoi prin stăpânire otomană în Europa Centrală. Boiaua este originară din Buda (azi parte a Budapestei), unde planta a fost cultivată de către turci din anul 1526. Numele de boia provine din limba turcă boya care înseamnă vopsea dar în zilele noastre este cunoscut sub numele de paprika , denumire preluată din limba maghiară.

Boiaua este un condiment des întâlnit în pieţele din Maroc, Turcia, Irak sau nordul Indiei, şi se foloseşte la aromatizarea mâncărurilor iuţi şi condimentate, precum şi la tocăniţe. În Europa, Ungaria şi ţările din Balcani sunt recunoscute pentru consumul de boia, pe care o folosesc în diferite preparate pe bază de carne (pasăre, porc, vită sau oaie) fie înnăbuşită sau friptă la grătar ori la legume, tocăniţe sau ciorbe. Bucătăria ungurească foloseşte patru feluri de boia, cu grade diferite de iuţeală. Acestea sunt: boia specială (különleges), boia delicatesă (csemege), boia dulce şi nobilă (édesnemes) şi paprika roz (rozsa).

Boiaua de ardei, în Spania poartă numele de pimenton (boia afumată) deoarece ardei folosiţi sunt afumaţi cu lemn de stejar, au un gust dulce-acrişor până la foarte iute şi se folosesc la prepararea cârnaţilor tradiţionali chorizo sau sobrasada. În schimb boiaua preparată din ardeii proveniţi din Kashmir, adaugă savoare şi o culoare intensă preparatelor dar fără ca acestea sa devină picante.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Coș Cumpărături
    Coșul este gol!Spre Catalog

    Abonați-vă la newsletterul HerbalSana:

    HerbalSana
    Prezentare generală a confidențialității

    Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.