Hrișca
Hrișca (Fagopyrum esculentum)
Hrișca este o plantă ierboasă înaltă până aproape de un metru, cu flori mărunte și puternic parfumate, din familia Polygonaceae originară din Asia, în prezent răspândită și pe continentul european. Hrișca se cultivă în special pentru semințe, care sunt comestibile și se consumă fie întregi, fie sub formă de făină.
Semințele de hrișcă sunt o sursă de fibre și proteine, bogate în vitamine (complexul B, C și E), minerale (calciu, cupru, fier, fosfor, magneziu, mangan, seleniu, zinc), aminoacizi esențiali, antioxidanți, flavonoide (quercitină și rutină) și substanțe nutritive care contribuie la ameliorarea anumitor afecțiuni.
Făina de hrișcă se obține prin măcinarea fină a semințelor de hrișcă, este o făină bogată în acizi grași, vitamine, minerale și substanțe nutritive cu proprietăți benefice asupra sănătății organismului nostru. Considerată de mulți ca fiind o cereală, hrișca nu conține gluten, astfel că poate fi consumată de persoanele cu intoleranță la gluten. Făină de hrișcă poate fi folosită la prepararea turtelor, clătitelor sau în amestec cu făină de grâu pentru pâine (20% făină de hrișcă și 80% făină de grâu), pizza, tăieței, brioșe, biscuiți sau alte tipuri de prăjituri.
Proprietăți: antioxidant, hipoglicemiant, energizant, nutritiv, tonic general, remineralizant, iminostimulent, ușor diuretic etc.
Consumul de hrișcă se recomandă în următoarele afecțiuni:
– adjuvant în afecținui gastro-intestinale;
– susține organismul în perioade de suprasolicitare fizică și psihică;
– recomandat pentru femeile însărcinate sau care alăptează;
– în cazul deficienței de fier și al întârzierii de creștere la copii;
– întărește și reface organismul în convalescență;
– adjuvant în oboseală și stress;
– fiind bogat în fibre și proteine, ajută la scăderea în greutate prin scăderea poftei de mâncare și a senzației de sațietate pe care o dă, este mai sărac în calorii decât grâul, fără grăsimi saturate și colesterol. Prin efectul diuretic ajută la eliminarea apei în exces.
– contribuie la prevenirea diabetului de tip II; poate fi consumat de persoanele diabetice, deoarece ajută la scăderea glicemiei, reduce riscul atacului cerebral și îmbunătățește circulația periferică a diabeticilor;
– având proprietăți antioxidante și fiind bogat în vitamine și minerale, previne afecțiunile canceroase;
– întărește sistemul imunitar;
– susține buna funcționare a sistemului nervos și îmbunătățește capacitatea de concentrare și memorare;
– ajută la scăderea colesterolului, menține tensiunea arterială în limite normale și previne afecțiunile cardiovasculare;
– previne formarea nisipului și a calculilor biliari;
Făina de hrișcă se poate folosi astfel:
– recomandat în cazul mastozei chistice la sân prin aplicarea de cataplasmă cu făină de hrișcă;
– contribuie la înfrumusețarea tenului și a pielii; se curăță tenul cu apă curată în care se amestecă făină de hrișcă; se poate adăuga 1 kg făina de hrișcă în apa de baie pentru a tonifia și catifela pielea;
– sub formă de macerat (2 linguri de făină de hrișcă se amestecă cu 200ml apă plată și se lasă peste noapte timp de 6-8 ore) se consumă dimineața pe stomacul gol, având efect ușor laxativ și înlătură oboseala și stressul;
– poate fi adaugat în budinci, ciorbe, creme, sosuri pentru un plus de savoare și consistență. Poate fi folosit ca agent de îngroșare în răntașuri sau supe-cremă.
Contraindicații:
Se recomandă evitarea consumului de hrișcă, de către persoanele care suferă de fagopyrism (reprezintă fotosensibilitate crescută a pielii), deoarece consumul excesiv de hrișcă ori a făinii de hrișcă, poate duce la apariția unor pete roșii și dureroase pe piele, care pot dura câteva zile.
Hrișca poate fi și un alergen periculos care poate produce chiar și șoc anafilactic în rândul persoanelor care se știu alergice la hrișcă.
Rețete cu făină de hrișcă
Blat pufos de pizza cu făină de hrișcă
Ingrediente:
– 200gr făină de hrișcă;
– 2 ouă;
– 2 linguri ulei de măsline;
– 1 linguriță de sare;
– 1 pliculeț de praf de copt;
– 100ml apă.
Mod de preparare:
Într-un castron se amestecă făina de hrișcă cu praful de copt, peste care se adaugă ouăle, uleiul de măsline, sarea și apa. Toate aceste ingrediente se amestecă bine până se omogenizează și devin un aluat moale. Aluatul obținut se toarnă într-o tavă de pizza unsă cu ulei sau tapetată cu hârtie de copt. Se coace pe grătarul din mijloc, la 190°C timp de 10-15 minute, până se rumenește ușor. Se scoate din cumptor se pun ingredientele după gust și se mai coace pizza dimp de 10 minute.
Chifle multicereale cu făină de hrișcă
Ingrediente:
– 100gr făină de hrișcă;
– 100gr făină de orez;
– 300gr făină integrală de secară;
– 2 lingurițe tărâțe de psyllium;
– 1 linguriță praf de carob;
– 50gr mix de semințe (dovleac, in, floarea soarelui);
– 1 linguriță semințe de chia;
– 2 lingurițe de sare;
– 1 linguriță de zahăr;
– 2 linguri ulei;
– 1 ou;
– 1 plic de drojdie uscată;
– 400ml apă;
– mix semințe pentru ornat.
Mod de preparare:
Se amestecă făina de hrișcă, cu făina de orez și făina de secară. Într-un alt castron se lasă la înmuiat timp de 10 minute, tărâțele de psyllium cu puțină apă, după care se adaugă: sarea, zahătul, uleiul, praful de carob, oul, amestecul de semințe, chia, amestecul de făină și drojdia. Se frământă aluatul la care adăugăm treptat apă. După de am frământat bine aluatul, se lasă la dospit până își dublează mărimea. După dospire aluatul se împarte în 10 părți egale și se formează chiflele care se
așează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se acoperă chiflele cu un prosop și se lasă la dospit timp de 20-30 de minute, după care se ung cu albuș de ou, se ornează cu semințe și se coc la foc mediu. După coacere și răcire, se păstrează în pungi de plastic și se consumă în 2-3 zile.
Pancakes cu făină de hrișcă
Ingrediente:
– 2 linguri făină de hrișcă;
– 2 linguri făină de grâu;
– 250ml apă;
– 1 ou;
– 15gr drojdie proaspătă;
– 1 lingură de zahăr;
– puțină sare.
Mod de preparare:
Într-un castron de plastic, se dizolvă drojdia în laptele călduț, după care se adaugă zahărul și gălbenușul. Într-un alt castron se amestecă făina de hrișcă cu cea de grâu și cu puțină sare. Se amestecă bine cele două compoziții și se lasă la dospit timp de 1 oră. Între timp batem albușul de ou spumă tare și se va încorpora în aluatul dospit. Încingem o tigaie unsă cu ulei și cu ajutorul unui polonic, turnăm în mijlocul tigăii din aluat. Clătitele se coc la foc potrivit până devin aurii pe ambele părți.