Skip to main content
Goji

Goji

Goji (Lycium Chinense)

           

            Goji sau cătina de gard, cum este denumit la noi, este un arbust cu frunze căzătoare, originar din China și face parte din familia Solanaceae. Arbuștii de goji pot atinge înălțimea de 2 până la 4 meteri și cresc în regiunea Europei de sud-est și Asia de sud-vest, dar culturile s-au răspândit și în Africa de Nord, America de Nord, Australia și Noua Zeelandă. Florile acestui arbust au culoare mov și înfloresc din iunie până în august, când locul florilor este luat de fructele oval-alungite și cărnoase de culoare verde, care după coacere au culoare roșie-portocalie. Fructele se coc în perioada august-noiembrie în funcție de climă și conțin în jur de 20 de semințe maronii. Există mai multe tipuri de goji, dintre care amintim: goji chinezesc (Lycium Chinense) și goji tibetan (Lycium Barbarum) care sunt printre cele mai cunoscute soiuri.

            În prezent China este cel mai mare cultivator în scop comercial al fructelor de goji, a căror proprietăți terapeutice au fost și sunt recunoscute în medicina tradițională chinezească, care le folosește de aproximativ 1900 de ani.

            Fructele de goji conțin substanțe nutritive și antioxidanți care susțin buna funcționare a organismului, întăresc sistemul imunitar și previn îmbolnăvirile. Dintre aceste substanțe amintim: anioacizi, acizi grași nesaturați  precum acidul linoleic, acidul alfa-linoleic, acidul beta-sitosterol, carotenoide (beta-caroten, luteină etc.), fitosteroli, minerale (calciu, cupru, fosfor, germaniu, potasiu, seleniu, zinc etc.), polizaharide și vitamine (A, B1, B2, B6, B12, C, E etc.).

            Fructele uscate de goji au gust dulce-acrișor și se pot consuma ca atare, sub formă de ceai, suc, pulbere, sau adăugate în cereale, iaurt, deserturi, salate etc. Se recomandă cumpărarea fructelor de goji sub formă uscată, deoarece își păstrează toate proprietățile și se poate conserva timp îndelungat, până la un an, în recipient închis ermetic.

            Proprietăți terapeutice:

–        antioxidanți precum: vitamina C, E, betacarotenul, neutralizează acțiunea radicalilor liberi, previn îmbătrânirea prematură a celulelor și formarea celulelor canceroase;

–        betacarotenul, luteina și zeaxantina întăresc vederea și cresc acuitatea vizuală;

–        polizaharidele reduc colesterolul și trigliceridele, normalizează presiunea sanguină și încetinesc creșterea tumorilor;

–        asigură protecție cardiovasculară cu rol în reglarea aritmiei cardiace;

–        contribuie la normalizarea zahărului din sânge;

–        îmbunătățește circulația sângelui;

–        susține buna funcționare a ficatului, are efect detoxifiant și hepatoprotector;

–        are efecte benefice asupra arganelor interne precum: plămânii, ficatul, rinichii, prostata etc.;

–        fibrele conținute îmbunătățesc digestia, reglează tranzitul intestinal și previn constupația;

–        consumul de goji este recomandat și în cadrul dietelor de aslăbit, deoarece ajută la arderea grăsimilor;

–        are proprietăți antivirale și de întărire a sistemului imunitar;

–        îmbunătățește memoria și ajută la prevenirea maladiei Alzheimer;

–        asigură creșterea energiei și vitalității organismului, fiind recomandat în stări de oboseală;

–        adjuvant în caz de anxietate și stress;

–        vitaminele și mineralele contribuie la menținerea sănătății oaselor, pielii,unghiilor și a părului.

Recomandări:

Fructele de goji, trebuie introduse treptat în dieta zilnică. Astfel timp de 3-4 zile se

consumă 5 fructe de goji pe zi, după care se poate dubla cantitatea. O persoană care consumă în mod regulat fructele de goji, nu trebuie să depășească cantitatea de 500 de grame de goji pe lună. În situația în care o persoană suferă de boli grave, consumul de goji poate fi între 50-100 de grame pe zi, dar nu mai mult. Fiind o sursă de fibre, se recomandă suplimentarea consumului de apă.

           Contraindicații:

            Persoanele care urmează un tratament pentru subțierea sângelui, să evite consumul de goji, deoarece acestea pot atenua din efectele medicamentelor; nu este recomandat consumul de goji de către persoanele alergice la polen, sau cele care sunt suferă de pietre la rinichi, deoarece goji conține cantități mari de oxalați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Coș Cumpărături
    Coșul este gol!Spre Catalog

    Abonați-vă la newsletterul HerbalSana:

    HerbalSana
    Prezentare generală a confidențialității

    Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.