Garam masala – un mix de condimente oriental
Garam masala defineşte un mix de condimente des folosit în nordul Indiei, în Pakistan şi Bangladesh. Numele de „garam masala” provine din limba persană şi înseamnă „condimente fierbinţi” datorită efectului său asupra organismului. Garam masala nu are o reţetă strictă, deoarece fiecare zonă geografică foloseşte ingrediente specifice locale. Cu toate acestea, dintr-un amestec garam masala reuşit nu ar trebui să lipsească: piperul negru, cuişoarele, scorţişoara şi cardamumul verde.
Marea majoriate a mirodeniilor din acest condiment au o aromă pregnantă şi picantă, dar nu iute, cu efect încălzitor auspra organismului. Printre aceste condimente se enumeră: cardamomul verde, coriandrul, ardei iute, nucşoara, feniculul, cuişoarele, piper, chimionul, frunzele de dafin şi scorţişoara.
În comerţ se poate cumpăra condimentul gata măcinat sau sub forma mirodeniilor întregi. Dar dacă dorim, ne putem crea propria noastră combinaţie în funcţie de preferinţele personale, dar caracteristica principală al acestui condiment rămâne prăjirea condimentelor înainte de măcinare, deoarece aromele devin mai intense. Se recomandă păstrarea amestecului obţinut în frigider, într-un recipient închis ermetic pentru a nu-şi pierde din savoare şi consumat în maximum 6 luni. Garam masala se foloseşte la condimentarea mâncărurilor pe bază de carne (pui, miel, peşte), fructe de mare sau legume.