Făina de orez
Făina de orez
Orezul (Oryza sativa) face parte din familia Poaceae și este o plantă ierboasă, cu tulpină dreaptă, frunze verzi și alungite, care poate atinge înălțimea de 1,5 metri. Planta este originară din sudul și estul Chinei, dar în zilele noastre printre cei mai mari producători de orez se enumeră Bangladesh, China, India, Indonezia, Japonia, Thailanda și Vietnam.
În funcție de soi, orezul are diferite forme, dimensiuni și culori cu un gust dulceag. Spre deosebire de orezul decorticat, cel nedecorticat au un conținut mai bogat de fibre, vitamine și minerale și sunt mai greu digerabile.
Orezul decorticat industrial are o culoare albă, lucioasă și se păstrează mai bine decât orezul cu coji și germeni. Pentru a nu își pierde din valoarea nutrițională se recomandă decorticarea manuală.
Față de grâu, orezul este o cereală fără conținut de gluten, fiind recomandat persoanelor cu intoleranță la gluten și sărac în grăsimi și proteine. Orezul are un conținut bogat de amidon (dar de 70 de ori mai redus decât amidonul din cartofi), vitamine (A, complexul B, E), minerale (calciu, fosfor, iod, magneziu, mangan, potasiu, sodiu, sulf, zinc), substanțe nutritive importante pentru organismul uman, consumat în cadrul unei diete echilibrate.
Făina de orez se obține prin măcinarea fină a boabelor de orez și se găsește sub două forme: integrală sau albă. Făina de orez poate fi întrebuințată la prepararea hranei bebelușilor în amestec cu piure de fructe sau legume, la pâine, copt, pentru îngroșarea diferitelor preparate culinare, răntașuri și la tăieței.
Proprietăți terapeutice ale orezului: antiinflamator, astringent, carminativ, emolient, energizant, dietetic, hipotensor, nutritiv.
Recomandări:
– reduce fermentațiile intestinale în caz de enterită, diaree și dizenterie (apă de orez);
– adjuvant în caz de meteorism;
– recomandat persoanelor obeze, deoarece asigură sațietatea dar are un conținut redus de grăsimi;
– recomandat în caz de surmenaj intelectual și stress, datorită conținutului de vitamine B și magneziu;
– are proprieți hipertensive care ajută la scăderea tensiunii arteriale;
– are efect diuretic fiind recomandat în cazul afecțiunilor renale;
– conținutul de potasiu ajută la reducerea acidității din sânge, menține densitatea osoasă și previne bolile cardio-vasculare;
– recomandar copiilor care manifestă întârzieri de creștere.
– extern făina de orez, aplicată sub formă de cataplasmă reduce inflamațiile pielii și ajută în caz de: arsuri, eczeme, răni sau boli dermatologice.
Rețetă cu făină de orez
Biscuiți cu făină de orez
Ingrediente:
– 300gr făină de grâu;
– 140gr făină de orez;
– 140gr zahăr tos;
– 4 linguri de zahăr;
– 300gr unt moale;
– 1 ou.
Mod de preparare:
Untul moale se bate spumă cu 140gr de zahăr, după care se adaugă oul. Făina de grâu se amestecă cu făina de orez și se adaugă peste compoziția cu unt. Se frământă bine aluatul după care se așează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, se acoperă cu folie alimentară de plastic și se întinde o foaie uniformă. Se pune în frigider timp de 30 de minute la răcit.
Aluatul răcit se presară cu cele 4 linguri de zahăr și se coace timp de 20-25 de minute în cuptorul preîncălzit la 180° C. După coacere, se lasă la răcit și se taie în bucăți egale.