Cuişoarele
CUIŞOARELE (Syzygium aromaticum)
Cuişoarele erau un ingredient tradiţional al parfumeriei egiptene antice, care conferă o aromă interesantă, misterioasă şi orientală. Arborele de cuişoare, face parte din familia Myrtaceae şi creşte în ţări precum: Zanzibar, Madagascar şi Indonezia. Arborele de cuişoare este veşnic verde, cu frunze verzi şi lucioase, are muguri rozalii care se transformă în flori roşii parfumate şi fructe purpurii.
Uleiul esențial de cuișoare se obţine de asemenea prin distilare cu apă, din mugurii florali şi fructele uscate. Uleiul esențial are o aromă proaspătă, fructată cu note dulci-picante.
Printre proprietățile terapeutice se enumeră cel: antiseptic, antispasmodic, carminativ şi stomahic.
Poate fi utilizat în alte uleiuri de masaj, în apa de baie (2 picături) pentru un efect reconfortant şi de stimulare a circulaţiei sanguine. Contribuie de asemenea la atenuarea flatulenţei, stimulează digestia şi reface pofta de mâncare.
Pe latura psihologică, cuişoarele sunt un tonic al energiilor mentale şi emoţionale, având un efect stimulant şi regenerant, dând o stare de bine.
Contraindicaţii: pentru persoanele cu ten sensibil şi foarte sensibil este recomandată folosirea a cel mult 2 picături de ulei în apa de baie şi maximum o diluţie de 1% în uleiurile de masaj.