Cimbrișorul
CIMBRIȘORUL (Thymus serpillum)
Cimbrișorul este o plantă aromatică, perenă din familia Labiatae, cu frunze mici de culoare verde-cenușie și flori mărunte roz-ciclam. Cimbrișorul este originar din țări precum: Algeria, America, Franța, Grecia, Germania, Maroc, Spania, România, etc. Din frunze și flori, prin distilare cu abur se obține uleiul esențial al cărui note de vârf sunt proaspete, verzi, ierboase cu tonuri picante și medicinale. Se poate amesteca cu alte uleiuri esențiale aromatice sau cu bergamota, lămâia, levănțica, etc.
Proprietăți terapeutice: Antiseptic, antibacterian, antispasmodic, carminativ, digestiv, expectorant, hipertensiv, stimulent și tonic general. Datorită proprietăților sale, uleiul esențial de cimbrișor este indicat pentru prevenirea infecțiilor și în caz de convalescență. Folosit în amestec cu ulei vegetal, în masajul de drenaj limfatic contribuie la intărirea sistemului imunitar. Mai este indicat în infecțiile respiratorii (bronșite, laringite, faringite), cistite cronice, infecții urinare, mărește și reglează pofta de mâncare, stimulează digestia și în cazul paraziților intestinali. Adăugat în apa de baie atenuează oboseala cronică și relaxează. În aromaterapie cimbrișorul este recomandat celor predispuși la letargie și melancolie, stimulează vigoarea fizică și emoțională.
Contraindicații: a nu se folosi de persoanele hipertensive, cele cu pielea sensibilă și de femeile însărcinate.