Chili – stimulent al sistemului imunitar
CHILI
(Capsicum frutescens)
Chili este un soi de ardei foarte iute, care provine din America de Sud şi Centrală, unde este cultivat pentru gustul deosebit pe care îl oferă preparatelor culinare. Alte ţări în care se cultivă chili sunt: Asia, India, Filipine, China, Coreea şi Japonia. Chili se poate folosi sub formă uscată sau măcinată, dar şi crudă sau murată. Gustul picant este mai intens dacă ardeii sunt uscaţi. Acest condiment este răspândit în toate bucătăriile lumii, fiind utilizat şi în cea hindusă sau mexicană pentru accentuarea gustului mâncării. Cu toate că se foloseşte mai ales în gătirea mâncărurilor, tot mai mulţi bucătari îl adaugă şi în diverse sortimente de ciocolată sau deserturi.
Substanţa responsabilă de iuţeală se numeşte capsaicină, care are proprietăţi curative cu efecte analgezice şi încălzitoare, stimulează metabolismul şi ajută în curele de slăbire. Totodată chili este o sursă de vitamina C, potasiu, calciu, magneziu şi vitamine B.
În India de Sud se crede că chili are puteri supranaturale şi de aceea se atârnă deasupra uşilor pentru a alunga spiritele rele, dar nu numai ci este considerat un condiment la îndemâna oricui în India şi astfel populaţia consumă chili la masa de zi cu zi, sub formă uscată în diverse preparate.
În Mexic şi în Statele Unite, chili se foloseşte în condimentarea cărnii la grătar, a legumelor, sosurilor de iaurt şi în creme de brânză, pe când în Brazilia, Jamaica şi Havana este un ingredient nelipsit în sosurile salsa şi în preparatele din fructe de mare.
Proprietăţi: datorită capsaicinei, chili este un remediu eficient împotriva luptei cu cancerul, întăreşte sistemul imunitar, arde grăsimile, scade colesterolul şi trigliceridele, stimulează pofta de mâncare şi se foloseşte în prepararea cremelor şi unguentelor antireumatice, deoarece înlătură durerea şi stimulează circulaţia sanguină, fiind totodată eficient în eliminarea celulitei. Mai mult decât atât, capsaicina este folosită pentru producţia de gaz iritant, lacrimogen folosite pentru autoapărare.
Precauţii: fiind un ardei foarte iute, care „arde”, se recomandă ca după prepararea mâncării cu chili să spălăm bine mâinile şi să evităm orice contact cu mucoasele şi ochii deoarece este foarte iritant şi poate avea efecte neplăcute.