„Sămânţa binecuvântată” sau Chimenul Negru

Publicat: 2017-11-14 12:01:54
Categorii: Condimente Rss feed

„Sămânţa binecuvântată” sau Chimenul Negru

CHIMENUL NEGRU
(Nigella sativa)

Chimenul negru mai este cunoscut şi sub denumirile de negrilică şi cenuşcă, este o plantă ierboasă anuală şi face parte din familia Ranunculaceae.

Chimenul negru, este o specie care creşte în regiunile cu climat mai cald din Europa, Africa de Nord şi sud-vestul Asiei. Seminţele de negrilică conţin: trigliceride, proteine, uleiuri volatile, Omega 3 şi 6, acizi graşi esenţiali şi sunt folosite pentru condimentarea diferitelor mâncăruri şi pentru proprietăţile curative. Cu mii şi mii de ani în urmă, datorită proprietăţilor sale curative, Egiptenii numeau nigella „habbatu al-baraka” adică „sămânţa binecuvântată”.

În industra alimentară seminţele de chimen negruse folosesc pentru condimentarea brânzeturilor, iar în amestec cu făina de grâu la prepararea biscuiţilor şi în patiserie. În scopuri condimentare se recomandă prăjirea lor prealabilă, pentru a distruge toxinele, după care se pot măcina, iar asemeni seminţelor de mac sau de susan, se pot adăuga la pregătirea aluaturilor de patiserie. Se recomandă utilizarea în cantitate mică, în scopuri condimentare pentru evitarea oricăror neplăceri. Pe de altă parte din semințele de chimen negru se prepară o băutură alcoolică numită Kummel (în Germania).

Proprietăţi curative: Egiptenii, perşii, evreii şi arabii, utilizau seminţele de chimen negru în afecţiuni precum: lepra, malaria, muşcăturile de şerpi, boli pulmonare, paraziţi intestinali etc.

Pe baza principiilor active, fitoterapia modernă foloseşte negrilica în tratarea mai multor afecţiuni, dintre care: fiind un bun antihistamic, diminuează crizele de astm, este un bun vermifug, carminativ, bronhodilatator, antitumoral, şi stimulent al apetitului; are efecte afrodisiace, stimulează apariţia fluxurilor menstruale întârziate, şi lactaţia la lăuze. Întăreşte organismul în apărarea lui împotriva infecţiilor, alergiilor, bolilor cronice şi a formării de tumori. Ca adjuvant, preparatele pe bază de negrilică se administrează pacienţilor care au suferit paralizii.

Uleiul de chimen negru: acest ulei conţine o serie de principii active şi acizi graşi polinesaturati care determină efectele benefice asupra pielii uscate, sensibile şi iritate, acţiunea calmantă, revitalizantă, antiinflamatoare şi mai ales imunostimulatoare. Este util pentru pielea acneică fiind purifiant, antiseptic şi antiinflamator. Ajută în caz de micoze şi diverse iritaţii cutanate.

Contraindicaţii:datorită substanţelor conţinute de seminţe cu proprietăţi care stimulează contracţiile uterine, este contraindicat în sarcină.

 

 

Ne ajuti distribuind acest articol:

Adauga un comentariu