Semintele si faina de dovleac

Publicat: 2017-11-14 12:01:54
Categorii: Faina Rss feed , Sanatate Rss feed

Semintele si faina de dovleac

Semintele si faina de dovleac

 

            Dovleacul (Curcubita maxima) este o plantă agăţătoare anuală, din familia Curcubitaceae, originară din America de Sud, iar pe continentul european a fost introdus la sfârşitul secolului al XVI-lea. În zilele noastre se cultivă în toate zonele temperate de pe glob. Planta are tulpina flexibilă, cu frunze mari şi nervuri proeminente acoperite cu perişori. Florile au culoare galbenă spre portocaliu, iar dovleacul poate avea formă ovală sau rotundă, de culoare verde sau portocaliu închis. Miezul dovleacului este galben-portocaliu, cărnos şi dulce, în interiorul căruia se formează multe seminţe ovale cu miez alb comestibil.

            În scop culinar, unele regiuni consumă nu doar dovleacul ci şi florile de dovlec, iar seminţele de dovleac sunt recomandate datorită beneficiilor terapeutice în cadrul  tratamentelor naturiste. Seminţele de dovleac conţin acizi graşi Omega 3, fitosteroli, minerale: calciu, cupru, fier, fosfor, mangan, magneziu, posasiu şi zinc, proteine şi vitaminele: A, complexul B, D, E şi K.

            Făina de dovleac se obţine din seminţele crude, din care în prealabil, prin presare la rece s-a obţinut uleiul de dovleac. Făina obţinută are o culoare verzuie, cu mirosul şi gustul specific seminţelor de dovleac, recomandat în diferite produse de panificaţie ori patiserie precum: pâine, pogăci, biscuiţi, chiar şi în pesto,  are aceleaşi proprietăţi ca şi seminţele întregi şi se poate consuma şi în amestec cu lapte şi cereale, iaurt, miere sau în diferite reţete culinare. E bine de ştiu, că în cazul în care înlocuim făina de grâu cu cea din seminţe de dovleac, putem adăuga un ou în plus faţă de cât cere reţeta, deoarece făina din seminţe de dovleac nu conţine gluten motiv pentru care aluatul este mai sfărmicios. O altă posibilitate ar fi ca doar o parte din cantitatea de făină dintr-o reţetă să o înlocuim cu făina din seminţe de dovleac.

            Această făină bogată în proteine, vitamine şi minerale poate fi consumată de persoanele alergice la gluten sau cele care ţin diete vegetariene. Pe de altă parte consumul de făină de dovleac sau a seminţelor de dovleac, creşte aportul de fibre care ajută în reglarea tranzitului intestinal, fibrele nu sunt transformate în glucide, astfel că se menţine în limite normale valoarea glicemiei, fiind recomandat şi persoanelor diabetice. Făina de dovleac conţine vitamina E cu rol în prevenirea bolilor cardiovasculare, ajută buna funcţionare a creierului şi neutralizează radicalii liberi.

            Femeile însărcinate şi copii pot consuma făina de dovleac, deoarece este o sursă de calciu, fier, magneziu, zinc etc. minerale importante pentru buna dezvoltare şi funcţionare a organismului, fiind totodată un antiparazitar natural.  

            Uleiul de dovleac presat la rece are aceleaşi proprietăţi ca şi seminţele sau făina de dovleac, dar se poate folosi nu numai intern ci şi  extern după cum urmează.

            Semintele si faina de dovleac - uz extern:

-        uleiul de dovleac poate fi aplicat pe arsuri, abcese şi inflamaţii ale pielii.

             
              Semintele si faina de dovleac - uz intern:


-        are efect diuretic şi uşor laxativ;

-        este recomandat persoanelor cu probleme renale, deoarece previne formarea calculilor

            renali, are efecte pozitive asupra vezicii urinare şi este adjuvant în  cazul cistitelor cronice;

-        util în cazul tulburărilor digestive, a gastritei şi al afecţiunilor hepatice;

-        are rol detoxifiant şi este eficient în anemii;

-        datorită conţinutului de fitosteroli, previne afecţiunile prostatei, previne sterilitatea şi măreşte potenţa;

-        zincul contribuie la întărirea sistemului imunitar şi la ameliorarea tulburărilor hormonale;

-        acizii graşi Omega 3 ajută la prevenirea afecţiunilor cardiovasculare, reduc colesterolul rău, prevenind astfel ateroscleroza;

-        conţinutul de potasiu contribuie la normalizarea tensiunii arteriale;

-        are efect uşor sedativ şi previne depresia;

-        un bun remediu împotriva paraziţilor intestinali;

-        conform cercetătorilor spanioli previne şi luptă cu cancerul;

-        cercetătorii germani susţin că seminţele de dovleac scad riscul de cancer mamar cu 23% în cazul femeilor aflate în post menopauză.

Ne ajuti distribuind acest articol:

Adauga un comentariu