Oregano

Publicat: 2017-11-14 12:01:54
Categorii: Uleiuri esentiale Rss feed

Oregano

OREGANO (Origanum vulgare)

           

            Oregano este o plantă aromatică, cu frunze verzi şi flori de culoare roz-violacee. Această plantă face parte din familia Lamiaceae şi este originară din Turcia, Siria, Grecia, Spania, Italia și America Latină. Din florile şi frunzele de rozmarin se obţine prin distilare la abur uleiul esenţial, al cărui note de vârf sunt proaspete, cu tonuri ierboase. Uleiul esenţial de oregano se poate amesteca şi cu alte uleiuri esenţiale, printre care: bergamota, cimbrişorul, cedrul, levănţica, pinul, etc.

            Proprietăţi terapeutice: analgezic, antiinfecţios, antibacterian, antifungic, antiparazitar, digestiv, febrifug, tonic general. Mulţumită acestor proprietăţi se recomandă pentru buna funcţionare a aparatului digestiv, îmbunătăţeşte digestia şi poate fi folosit în uleiul de masaj pentru reducerea durerilor abdominale şi a flatulenţei prin masaj local. Este folosit în caz de răceală, tuse, fiind un bun expectorant,  elimină paraziții intestinali, adjuvant şi în cazul afecţiunilor pancreatice. Extern amestecat în uleiul de masaj are rol detoxifiant al sistemului limfactic, combate celulita.   

Uleiul esenţial de oregano poate fi folosit în preparatele cosmetice, fiind recomandat persoanelor cu ten gras, acneic. În compoziţia tratamentelor de păr, oregano este tonic capilar, previne apariţia mătreţii şi stimulează regenerarea firului de păr. În apa de baie se poate adăuga în jur de 5 pană la 8 picături de ulei esenţial pentru înlăturarea durerilor musculare, reumatice şi articulare. În aromaterapie ajută  în meditaţie, limpezeşte mintea, înlătura durerile de cap şi este recomandat mai ales persoanelor pesimiste, anxioase şi depresive deoarece le dă o stare de bine şi optimism.

            Contraindicații: a nu se folosi în timpul sarcinii şi este interzis persoanelor cu pielea sensibilă.

Ne ajuti distribuind acest articol:

Adauga un comentariu