Muştarul brun, un condiment cu origini mediteraneene

Publicat: 2017-11-14 12:01:54
Categorii: Condimente Rss feed

Muştarul brun, un condiment cu origini mediteraneene

MUŞTARUL BRUN
(Brassicaceae juncea)

Muştarul brun face parte din familia Brassicaceae, este o plantă perenă, cu frunze late şi rotunjite la bază, are florile de culoare galbenă şi creşte până la o înălţime de 1.5 metri.  Păstăile au o lungime cuprinsă între 3-5 centimetri, iar boabele au culoare brun-roşiatică şi un gust mai iute decât al muştarului alb. Este originară din sud-estul regiunii mediteraneene, dar se cultivă şi în Europa, Asia şi Africa de Nord.

Boabele de muştar brun se folosesc atât în scop culinar cât şi în scop terapeutic. În arta culinară se folosesc sub formă de pastă (muştarul) sau boabele întregi în aromatizarea murăturilor, a marinatelor şi la preparatele cu legume. În India se foloseşte măcinat în compoziţia condimentului Masala, în murăturile pe bază de ulei, în mâncărurile foarte picante şi sub formă de ulei, care are o aromă puternică şi iritantă, asemănătoare cu hreanul. E bine de ştiut, că prin gătire boabele de muştar îşi pierd din aromă şi iuţeală, astfel că e bine să le adăugăm la finalul procesului de fierbere. Muştarul brun, nu are un miros specific ci adaugă un plus de savoare mâncărurilor, accentuând aroma celorlate condimente.

În scop terapeutic, boabele de muştar brun sunt recomandate în caz de: constipaţie, lipsa poftei de mâncare, astm bronşic, răceli, inflamaţii articulare, reumatism, nevralgii şi reduce nivelul colesterolului. Se administrează boabele întregi în diferite lichide (apă, lapte).

Extern se foloseşte făină de muştar, sub formă de cataplasme în cazul dererilor reumatice şi a migrenelor, sau în caz de nevralgii, răceli şi frisoane se  recomandă băi generale în care se adaugă 100-200 grame de muştar brun.

Contraindicaţii: administrarea prelungită  poate fi toxică în cazul persoanelor cu dispepsie, care au stomacul sensibil şi colonul iritabil. Extern trebuie evitat de persoanele cu pielea sensibilă deoarece este iritant, iar cataplasmele nu se aplică copiilor sub 6 ani.

                      

Ne ajuti distribuind acest articol:

Adauga un comentariu