Feniculul, un ingredient surprinzator

Publicat: 2017-11-14 12:01:54
Categorii: Condimente Rss feed

Feniculul, un ingredient surprinzator

FENICULUL
(Foeniculum vulgare)

Feniculul face parte din familia Umbeliferae şi se înrudeşte cu anasonul şi mărarul. Este cultivat în bazinul mediteranei şi în Asia, dar se regăseşte şi în Franţa, Grecia, Italia, România şi Ungaria. Feniculul este o plantă ierbacee, cu frunze alungit-triunghiulare asemănătoare mărarului,  flori aromatice cu petale mici de culoare galben-aurii care poate ajuge la o înălţime de până la 2,5 metri. Fructele de fenicul au un gust dulce-mentolat, cu tonuri picante şi sunt foarte aromate, asemănătoare cu anasonul. Aceste fructe conţin uleiuri volatile, flavonoide, albumine, substanţe minerale şi amare.

În China Antică, feniculul reprezenta un antidot împotriva muşcăturilor de şarpe, pe când egiptenii şi romanii îl foloseau pentru proprietăţile stomahice şi antitoxice. În bucătăriile tradiţionale din India, Kashmir şi Srilanka este un ingredient foarte apreciat, în China se regăseşte în mixul de cinci condimente, în Europa centrală se foloseşte la murături şi în diferite produse de patiserie, iar în zona mediteraneeană se condimentează preparatele din carne, peşte şi fructe de mare. Fructele de fenicul, numite şi seminţe se folosesc întregi sau măcinate, şi se păstrează în recipiente închise ermetic, ferite de lumină şi umezeală.

Proprietăţi: feniculul este un bun carminativ, util în caz de balonare sau colici, este antiseptic, antiinflamator, sedativ, galactogog, reduce fluctuaţiile hormonale în timpul menopauzei, este expectorant, diuretic, adjuvant în caz de diabet. În homeopatie se recomandă în caz de tuse convulsivă, amigdalită, faringită, astm bronşic, lipsa poftei de mâncare dar şi pentru afecţiuni oculare, deoarce compresele oculare cu ceai de fenicul, odihnesc ochii obosiţi, măresc acuitatea vizuală, combat blefarita şi conjunctivita având efect antiseptic şi antiinflamator.

Extern se foloseşte sub formă de creme în cazul pielii uscate sau iritate şi  a hematoamelor.
    
Uleiul esenţial de fenicul: este extras din seminţele de fenicul zdrobite prin distilare cu abur şi folosit în uleiuri de masaj pentru relaxare, eliminarea celulitei, edemelor şi a durerilor reumatice, pielea devenind mai netedă şi elastică. Este unul dintre cele mai eficiente uleiuri detoxifiante, fiind utilizat în masajul de drenaj limfatic. În cazul flatulenţei şi a tulburărilor digestive este recomandat masajul local în combinaţie cu ceaiul de fenicul. În general feniculul este purificator şi revitalizant.

Pe plan psihologic, uleiul protejează împotriva agresiunilor de ordin psihic.

Contraindicaţii: în cazul persoanelor care suferă de ulcer gastric şi duodenal, enterocolite cronice sau acute. Trebuie evitat în cursul sarcinii şi nu va fi folosit de cei care suferă de epilepsie. Rar s-au semnalat reacţii alergice cutanate, gastrice şi intestinale.

Produse inrudite

Ne ajuti distribuind acest articol:

Adauga un comentariu