Despre coriandru - beneficii si proprietati

Publicat: 2017-11-14 12:01:54
Categorii: Condimente Rss feed

Despre coriandru - beneficii si proprietati

CORIANDRUL
(Coriandrum sativum)
 

Coriandrul face parte din familia Umbeliferae şi este o plantă erbacee anuală, plăcut mirositoare, cu flori albe din care apar numeroase seminţe rotunde. Creşte pe câmpuri sau pe malurile râurilor. Coriandul este originar din Europa, din ţări precum: Franţa, România, Serbia, Croaţia sau Bosnia.

Seminţele se seamănă în aprilie (în seră, în martie, pentru a fi mutate în grădini mai mari), din care creşte o tulpină dreaptă, ramificată. Seminţele sunt foarte simetrice şi cad pe măsură ce se coc.

Coriandrul este un condiment folosit în bucătăriile din întreaga lume, în supe, salate, sosuri, tocăniţe sau acrituri. Locuitorii din Peru sunt impresionaţi de gustul şi mirosul plăcut, şi aromat, folosindu-l la aromatizarea mâncărurilor. În Asia este utilizat împotriva migrenelor, colicilor, iar pasta de seminţe este folosită în tratarea ulceraţiilor cavităţii bucale. Englezii îl folosesc la prepararea celebrei budinci negre, iar italienii pentru obţinerea dressing-ului pentru mortadella, dar mai este folosit şi în aromatizarea unor sortimente de pâine sau prăjituri.

Aromatul condiment este şi un bun medicament. Printre proprietăţile terapeutice se enumeră: analgezic, antiseptic, bactericid, carminativ, depurativ, digestiv şi stomahic. Coriandrul stimulează digestia şi sistemul nervos, are efecte purgative şi conţine substanţe antibacteriene, util în caz de balonări, diaree şi dureri stomacale. Datorită acizilor linoleic, oleic, ascorbic sau streatic conţinuţi, contribuie la normalizarea valorilor ridicate ale colesterolului. La nou născuţi, combate colicile şi probleme digestive.

Uleiul de coriandru: este unul dintre cele mai delicate uleiuri esenţiale extrase din mirodenii, care se obţine prin distilare cu abur, din seminţele coapte şi strivite. În general îmbunătăţeşte starea de spirit, indicat în caz de epuizare, este revitalizant, înviorător şi reconfortant.

Pe plan psihologic, este revigorant şi relaxant, inspiră creativitate şi conferă o notă plăcută uleiurilor de masaj, atenuând stresul şi iritabilitatea. De asemenea, este benefic în timpul convalescenţei.

Contraindicaţii: trebuie utilizat cu moderaţie.

Ne ajuti distribuind acest articol:

Adauga un comentariu