Curry - un mix de condimente aromatice

Publicat: 2017-11-14 12:01:54
Categorii: Condimente Rss feed

Curry - un mix de condimente aromatice

CURRY

Curry reprezintă un mix de condimente în proporţii variabile, foarte apreciat in India şi nu numai. Bucătăriile tradiţionale din Sri Lanka, Malayesia şi Indonezia folosesc curry şi derivatele din curry la prepararea diferitelor mâncăruri. Denumirea de curry provine la frunzele verzi de curry, care are o aromă blândă şi care completează gustul amestecului. Reţeta unui curry reuşit depinde de ingredientele folosite care pot diferi de la o ţară la alta. De cele mai multe ori în amestecul pentru curry se foloseşte pulberea de: coriandru, curcuma, chimion, usturoi, ghimbir, ceapă, chili, ardei dulce, nucşoară, piper alb şi negru, anason şi sare.

În arta culinară europeană, curry a fost introdus de-abia în secolul al XVIII -lea, de către coloniştii englezii care au colonizat Kalkuta şi Bombay-ul astfel că în jurul anului 1780 curry apărea pe lista de meniu al restaurantelor londoneze. Curry a ajuns un condiment atât de iubit în bucătăria engleză, încât pe vremea reginei Victoria apare în cartea de bucate a bucătarului-şef regal.

Proprietăţi: Curry conţine vitaminele A, C, B3 şi B6, antioxidanţi şi minerale precum: fier, zinc şi potasiu. În scop terapeutic are efect antiinflamator, stimulează buna funcţionare a creierului, inimii, îmbunătăţeşte memoria, sprijină circulaţia sanguină, încetineşte procesele de îmbătrânire şi previne formarea tumorilor.

Acest amestec de contimente se poate face şi acasă chiar înainte de folosire, din condimente proaspăt măcinate şi se păstrează într-un recipient închis ermetic pentru a nu-şi se pierde aroma.

Curry este un ingredient folosit la sosuri, supe, umpluturi, legume, orez şi carne (pui, porc, vită sau peşte), iar în bucătăria asiatică, pe lângă curry, sosurile au în compoziţie lapte de cocos şi se consumă împreună cu creveţi.

 

Produse inrudite

Ne ajuti distribuind acest articol:

Adauga un comentariu