Curcuma sau turmericul - condiment din sudul Indiei

Publicat: 2017-11-14 12:01:54
Categorii: Condimente Rss feed , Sanatate Rss feed

Curcuma sau turmericul - condiment din sudul Indiei

CURCUMA sau TURMERIC-UL
(Curcuma longa)

Curcuma este o plantă rizomatoasă asemănătoare cu ghimbirul, ce creşte pâna la înălţimea de un metru, cu frunze lucioase şi flori galbene. Provine din sudul Indiei şi din Malaezia, unde este cultivată de peste 2000 de ani pentru producţia de condiment. Partea cea mai utilizată a plantei este rizomul de culoare galbenă, care conţine uleiuri volatile, răşini şi în principal curcumina care este substanţa activă a curcumei.

Curcuma sub formă de pulbere este folosită cu preponderenţă în arta culinară, şi poartă numele de şofran indian. În producţia alimentară, curcuma este folosită în colorarea iaurturilor, a biscuiţilor, a îngheţatei etc. Pentru a intensifica acţiunea curativă a curcumei se recomandă amestecarea acesteia cu ulei alimentar, în prepararea mâncărurilor, astfel că preparatele culinare zilnice se pot asezona cu o linguriţă de curcuma. Bucătăria persană foloseşte în mod regulat curcuma, nu doar la prepararea orezului ci şi la deserturi. În medicina tradiţională din ţările orientale, pe lângă proprietăţile culinare este folosită şi în scop terapeutic. În Japonia de exemplu se consumă şi sub formă de ceai, iar în India este un condiment indispensabil în cadrul ceremoniilor de căsătorie.

Pudra de curcuma, este o pudră fină, de culoare galben-portocaliu, aromată, cu gust picant-amărui, folosită la prepararea legumelor şi a orezului, şi totodată face parte din toate pudrele de curry.

În medicina tradiţională chineză şi indiană, curcuma este folosită datorită acţiunilor sale analgezice, în tratarea durerilor cauzate de: reumatism, artrită, tendinită sau menstruaţie.

Printre proprietăţi se regăsesc: este un foarte bun anti-inflamator (tratează inflamaţiile dermice şi oftamologice), are acţiune tonifiantă asupra tubului digestiv şi stimulează pofta de mâncare, protejează mucoasa gastrică în caz de gastrită sau ulcer de stomac, diminuează colesterolul din sânge, purifică sângele, iar substanţele antioxidante (curcumina) au acţiune ati-canceroasă (împiedică evoluţia cancerului de sânge şi a tumorilor maligne, în special cancerul de prostată), întăreşte sistemul imunitar fiind eficient în caz de răceală, protejează împotriva maladiei Alzheimer, iar împotriva cancerului de colon se recomanda administarea a 4 grame de curcuma pe zi.

Extern se poate folosi în preparatele cosmetice, sub formă de măşti pentru tenul gras, având efect purificator, dar cu atenţie la timpul de interacţiune cu pielea, deoarece poate lăsa pete galbene, greu de îndepărtat.

Ne ajuti distribuind acest articol:

Adauga un comentariu