Chimenul negru imperial - un condiment cu utilizari multiple

Publicat: 2017-11-14 12:01:54
Categorii: Condimente Rss feed

Chimenul negru imperial - un condiment cu utilizari multiple

CHIMENUL NEGRU IMPERIAL
(Bunium persicum)

Chimenul negru imperial este înrudit cu chimenul comun, face parte din familia Apiaceae şi provine din ţări precum: Iran, Pakistan, Egipt şi Nordul Indiei.

Este o plantă perenă care ajunge la o înălţime cuprinsă între 30-90 de centrimetri, are frunze lungi, flori albe ori gălbui maronii în mijlocul cărora se formează capsule cu seminţe de lungimea de 3milimetri, de culoare maro închis spre negru şi cu formă de semilună. Aroma acestor seminţe e mai dulce şi mai blândă decât cea a chimenului, dar mai afumată şi conţin uleiuri esenţiale, calciu, vitamina A, potasiu etc.

A nu se confunda chimenul negru imperial cu cernuşca (nigella sativa) care este numit deasemenea chimen negru. Printre alte denumiri atribuite chimenului negru imperial amintim: numele de kala jeera (chimen negru) provine din regiunea Kashmir, care de altfel este singura regiune din India unde creşte această plantă şi shahi jeera (chimen imperial) fiind un condiment ce se foloseşte în bucătăria imperială din nordul Indiei.

Chimenul negru imperial este un condiment des întâlnit în bucătăriile din nordul Indiei, Bangladesh, Afganista, Pakistan şi Iran. Pentru a intensifica aroma seminţelor, acestea se pot prăji şi folosi fie întregi, fie măcinate, dar în cantităţi moderate deoarece poate domina gustul celorlate condimente din mâncare.

În Africa de Nord se condimentează preparatele din legume, carne de miel sau cus-cus, în Orientul mijlociu la tocăniţe, în India se foloseşte prăjit la: iaurturi, curry, kebab, garam masala şi în produse de panificaţie, iar în bucătările din Kashmir este nelipsit din preparatele de carne, orez şi diferite sosuri.

 

 

Ne ajuti distribuind acest articol:

Adauga un comentariu