Catina

Publicat: 2017-11-14 12:01:54
Categorii: Faina Rss feed , Sanatate Rss feed

Catina

       

                CĂTINA  (Hippophae rhamnoides)

 

            Cătina este un arbust spinos, cu frunze lungi și subțiri de culoare verde cenușie, cu flori mici de culoare galben-ruginie, care cres înaintea frunzelor. Fructele de cătină sunt de dimensiuni mici rotund-ovale, de culoare verde care după coacerea completă devin portocalii.

 

            Fructele de cătină sunt bogate în substanțe nutritive, antioxidanți, vitamine, minerale și acizi grași, dintre care amintim: vitamina A, complexul de B, E, D și vitamina C cu o concentrație de 2 ori mai mare decât în măceșe și de 10 ori mai mare decât în citrice, astefl că o cantitate  de 100 ml de suc proaspăt de cătină conține 400-800 mg vitamina C; minerale: calciu, fier, fosfor, magneziu, sodiu etc. și acizi: acid oleic, linoleic etc. Mulțumită acestor proprietăți, cătina este folosită atât în industria alimentară cât și în cea farmaceutică.

 

            Fructele de cătină se recoltează imediat după coacere, în perioada august-octombrie, până la  primul ger. Fructele au un gust acrișor-astringent și se pot consuma în stare proaspătă cât și uscată, sub formă de suc, sirop, ceai, tinctură, ulei sau pulbere.

 

            Pulberea de cătină se obține din fructele coapte și uscate, iar apoi fin măcinate. Pulberea are toate proprietățile asemenea fructelor proaspete și se poate consuma cu apă, miere, iaurt, etc. aproximativ 2 linguri pe zi.

 

Sucul de Cătină se obține prin presarea fructului de cătină.

 

Mod de administrare: se poate consuma zilnic 50-100 ml.

 

Sucul de Cătină are un gust destul de acru, la nevoie se poate îndulci cu miere de albine (3:1).

 

             Proprietăți terapeutice: antibiotic, antiinflamator, antitumoral, astringent, cicatrizant, imunostimulent, tonic etc. Consumul de cătină se recomandă în următoarele afecțiuni: anemie, astenie, stress, depresie, răceală sau gripă (întărește sistemul imunitar), infecții ale căilor respiratorii, afecțiuni hepatice (rol hepatoprotector), ulcer gastric, diaree, reumatism, hipertensiune, tumori, adenoame, carențe de vitamine și minerale, întărește vederea, în dietele de slăbire pentru că inhibă pofta de mâncare, este un tonic și revigorant al organismului, în boala Parkinson. 

 

            Extern sub formă de ulei, cătina se recomandă în caz de: alergie, acnee, arsuri solare, afecțiuni oftamologice, dermatite, eczeme, hemoroizi, urticarie, psoriazis sau anumite afecțiuni ginecologice.

Ne ajuti distribuind acest articol:

Adauga un comentariu