ORZUL VERDE
ORZUL VERDE (Hordeum Vulgare)
Orzul este o plantă cerealieră din familia Poaceae, originară din Orient, fiind cultivat încă din antichitate în Egipt, iar din anul 5000 (î.e.n) este cultivat și în Europa Centrală. Planta poate atinge o înălțime de 1,2 metri, grăunțele de orz se formează în spice cu mustăți lungi și se recoltează cnd spicele s-au copt și devin galben aurii.
Pulberea de orz verde se obține prin măcinarea orzului verde și este bogată in substanțe nutritive: aminoacizi, bioflavonoide, clorofilă, enzime, minerale (calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, zinc etc.), polizaharide și vitamine (A, C, complexul de B, E) cu efecte benefice asupra organismului.
Din pulberea din orz verde, putem obține suc de orz verde, prin amestecarea unei lingurițe de pilbere de orz verde cu 50-70ml apă plată, suc de fructe sau legume care se administrează 2-3 ori pe zi, pe stomacul gol cu 1 oră înainte de mesele principale.
Proprietăți terapeutice: antiinflamator, energizant, detoxifiant, imunostimulent, remineralizant, tonic etc.
Recomandări:
– previne întârzierea procesului de îmbătrânire și contribuie la regenerarea celulară;
– întărește sistemul imunitar;
– ajută organismul în convalescență;
– are efect energizant și tonic în caz de oboseală fizică și psihică;
– mărește capacitatea de concentrate și ajută organismul în condiții de stress;
– recomandat în caz de sterilitate și impotență sexuală;
– adjuvant în afecțiuni dermatologice: acnee, dermatite, eczeme etc.;
– are efect antiinflamator în caz de: artrite, dureri musculare, reumatism, nevralgii, etc.
– contribuie la reglarea tranzitului intestinal, fiind recomandat în caz de diaree sau constipație, prevenind apariția hemoroizilor;
– reglează tensiunea arterială fiind recomandat atât în hipotensiune cât și în hipertensiune;
– adjuvant în afecțiuni respiratorii precum: astm bronșic, bronșită, tuse, viroze pulmonare;
– de asemenea are rol benefic în afecțiuni precum: anemii, cancer, diabet, dereglări hormonale, depresie, gastrite, afecțiuni hepatice, insomnii etc.