QUINOA
Quiona
Quinoa este o plantă originară din America de Sud, crește în regiuni precum Peru și Bolivia și face parte din familia Chenopodiaceae. Planta poate atinge înălțimea de 180 de metri, iar semințele au o formă rotundă și plată, mai mari decât semințele de mei, de culori diferite de la roșu la purpuriu sau de la alb-gălbui la negru, în fucție de soi și cresc în vârful plantei.
Quinoa are 120 de soiuri dintre care cele mai cunoscute sunt semințele de quinoa albe, roșii sau negre. Cea mai populară rămâne însă, quinoa albă, care există și în varianta expandată sau sub formă de făină. Cea roșie se consumă sub formă de garnitură, iar cea neagră are un gust mai dulce față de celelalte.
Quinoa este bogată în proteine ușor digerabilecare furnizează organismului 9 aminoacizi esențiali pe care organismul nostru nu îi produce, conține minerale (calciu, crom, fier, fosfor, iod, potasiu, seleniu, zinc), vitamine (A, complexul B, C, D, E și K) și nu conține gluten.
Semințele de quinoa se gătesc asemeni orezului, bine spălate în prealabil pentru a-și pierde stratul exterior care conține saponină, care îi poate da gust amărui.Ca să fiarbă mai repede se poate înmuia în apă timp de 15-20 de minute. Se fierbe o parte quinoa și două părți apă, timp de 15-20 de minute, acoperit cu capac, până absoarbe întreaga cantitate de lichid și își mărește volumul de aproape 4 ori, fără să devină lipicioasă, deoarece este săracă în amidon. Are un gust neutru astfel că îl putem prepara dulce sau sărat. Dacă înainte de fierbere se prăjește ușor, quinoa are aromă de nucă.
Quinoa fiartă, poate fi consumată la micul dejun cu lapte sau iaurt, dulceață de fructe sau sub formă de terci ori budincă. Poate înlocui cu succes orezul astfel că putem prepara garnituri precum pilaful sau poate fi adăugat în supe și ciorbe, odată cu celelate legume pentru un plus de savoare și consistență. La salate sau preparate reci, se poate folosi dacă quinoa a fost înmuiată timp de 2-4 ore în apă. Varianta expandată se consumă ca atare sau cu lapte, iaurt, miere sau fructe, pe când făina de quinoa poate fi amestecată cu făina de grâu pentru pâine sau folosită singură în diferite rețete de turte, biscuiți etc. de către persoanele care vor să evite glutenul.
Proprietăți și recomandări:
– conține proteine ușor digerabile față de cele din carne, și furnizează organismului 9 aminoacizi esențiali, dintre care lizina care contribuie la dezvoltarea și regenerarea organismului;
– adjuvant în diabetul de tip I și II, deoarece ajută la normalizarea glicemiei din sânge;
– bogat în fier, este recomandat femeilor însărcinate, a celor care alăptează, precum și copiilor cu deficit de fier, care au întârzieri de creștere;
– ajută la scăderea colesterolului, previne ateroscleroza și afecțiunile cardiovasculare;
– are proprietăți antioxidante, protejând organismul de acțiunea nocivă a radicalilor liberi;
– fitonutrieții din quinoa contribuie la prevenirea și ameliorarea cancerului;
– nu conține gluten și este hipoalergenic;
– susține buna funcționare a sistemului digestiv având efecte benefice asupra colonului;
– previne balonarea și constipația;
– este sărac în calorii, este sățioasă astfel că este recomandat în cadrul dietelor de slăbire și împotriva obezității;
– menține sănătatea dinților și oaselor;
– magneziul și complexul de vitamina B previn migrenele și ameliorează durerile de cap; îmbunătățește memoria, iar vitamina B9 contribuie la întârzierea îmbătrânirii celulei nervoase;
– este sursă de energie pentru copii și sportivi;
– conține oxalați, de aceea se recomandă consumul moderat de către persoanele care se știu cu nisip sau calculi renali;
– are rol detoxifiant și susține buna funcționare a ficatului.
Rețete cu quinoa
Chiftele din quinoa
Ingrediente:
– 1 cană de quinoa fiartă;
– 2 cepe mici;
– 2 căței de usturoi;
– 1 cartof fiert;
– 1 legătură de pătrunjel;
– 1 legătură de mărar;
– 2-3 linguri de făină;
– sare și piper.
Mod de preparare:
Se fierbe cartoful și se zdrobește. Ceapa, usturoiul, pătrunjelul și mărarul se toacă mărunt și se adaugă peste cartoful zdrobit, împreună cu quinoa fiartă și scursă bine. Se condimentează după gust cu sare și piper. Se amestecă bine toate ingredientele și dacă aluatul nu este bine legat, putem adăuga 2-3 linguri de făină. Formăm chiftelele care se prăjesc în ulei sau în cuptor timp de 20-30 de minute într-o tavă unsă cu puțin ulei.
Ghiveci de legume cu quinoa
Ingrediente:
– 1 cană quinoa fiartă;
– 1 ceapă;
– 1 cățel de usturoi;
– 1 ardei gras;
– 1 dovlecel;
– 2 roșii;
– sare și piper.
Mod de preparare:
Legumele se taie mărunt și se călesc în puțin ulei, se condimentează cu sare și piper, se adaugă puțină apă și se dă în clocot până se înmoaie. Când sunt aproape gata se adaugă quinoa fiartă și se mai dă un clocot. Se lasă acoperit până ce quinoa a absorbit tot sosul de la legume.