Mărarul
MĂRARUL (Anethum graveolens)
Mărarul este o plantă erbacee anuală, plăcut mirositoare, de culoare verde cu conținut mare de ulei volatil, din familia Peucedanum, des folosită în bucătăria mediteraneană și nu numai. Mărarul este originar din zona mediteraneană și sudul Rusiei. Uleiul esențial de mărar se obține prin distilare cu abur sau apă al plantei, are note de vârf proaspete, ierboase cu tonuri dulci. Uleiul esențial de mărar se poate combina cu alte uleiuri esențiale dintre care: citricele, cedrul de Himalaya, geranium, ienupăr etc.
Proprietăți terapeutice: anticolitic, antihemoroidal, antiseptic, antitumoral, digestiv, diuretic, expectorant, galactogog, vermifug și tonic general. Folosirea uleiului esențial de mărar este recomandat în tratarea: anorexiei, afecțiunilor cardiace, indigestiei, în litiază urinară, dereglări hormonale și menstruale, răceală, gastrită, paraziți intestinali, stimulează lactația, întărește și menține integritatea gingiilor, previne cariile dentare. Folosit sub formă de comprese sau masaj reduce inflamațiile. Adăugat în ulei de migdale, prin masarea regulată a sânilor, favorizează creșterea naturală a acestora și da fermitate și elasticitate pielii. Adăugat în apa de baie relaxează și reduce tensiunea nervoasă. În aroma terapie, uleiul esențial de mărar este antidepresiv, revigorant și redă optimismul. Picurat pe o batistă și așezată în apropierea patului poate opri sforăitul.
Contraindicații: a nu se folosi de femeile însărcinate, contraindicat copiilor sub 2 ani și în general se folosește cu precauție în cantitate mică.