Skip to main content
Seminţele şI făina de cânepa

Seminţele şI făina de cânepa

SEMINŢELE ŞI FĂINA DE CÂNEPA (Cannabis sativa)

 

            Cultivată în special pentru obţinerea de fibre textile pentru confecţionarea articolelor vestimentare, a funiei şi a hârtiei, cânepa este o plantă cu valori nutriţionale deloc de neglijat, cu efecte pozitive asupra sănătăţii noastre, cu toate că unii tind să asocieze cânepa cu efectele euforice ale canabisului.

            Cânepa face parte din familia Cannabaceae, a cărei frunze şi flori conţin o substanţă chimică cunoscută sub denumirea de THC (tetra-hydro-cannabină) considerată un drog. Aceată plantă erbacee anuală, poate atinge o înălţime de 2-3 metri, are frunze lungi cu marginea zimţată şi flori de culoare galben-verzuie, care înfloreşte în lunile iulie-august, iar fructele sunt nişte capsule rotunde şi netede de culoare brun-cenuşie, a cărui miez este bogat în acizi graşi şi substanţe nutritive. Fructele sunt denumite seminţe datorită mărimii mici pe care o au şi se consumă decorticate sau nedecorticate..

            Seminţele de cânepă sunt bogate în Omega 3, 6 şi 9, aminoacizi precum cisteină, metionină, triptofan etc., vitaminele A, C, E, minerale dintre care calciul, fier, magneziu, potasiu, sulf etc., constituie o sursă naturală de fibre şi proteine, cu efect hrănitor şi un gust foarte plăcut. Proteinele şi aminoacizii sunt uşor asimilaţi de către organismul nostru şi au efecte benefice asupra pielii, părului şi al unghiilor.

            Seminţele de cânepă decorticate pot fi consumate ca atare, în jur de 2 linguri pe zi sau adăugate în: iaurt, salate, supe, în produse de panificaţie, în sosuri, în preparatele din orez sau paste,  chiar şi în amestecul de cereale cu lapte. Sunt o sursă de proteină uşor digerabilă numită edestină, cu rol în producerea de anticorpi, întărirea sistemului imunitar şi care protejează împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi, fiind  recomandată şi  în dietele vegetariene sau raw vegane.

            Făina de cânepă se obţine prin măcinarea seminţelor de cânepă, din care în prealabil s-a presat uleiul la rece. Făina de cânepă este bogată în substanţe nutritive, acizi graşi esenţiali Omega 3 şi 6, colină, fitosteroli, lecitină, minerale etc. Are un conţinut mare de fibre aproximativ 40%, comparativ cu alte tipuri de făină care au un conţinut mai redus. Fibrele contribuie la îmbunătăţirea digestiei, fiind un ajutor în cazul persoanelor constipate. Conţinutul de colagen şi creatinină contribuie la menţinerea sănătătii părului, pielii şi al unghiilor. Lecitina îmbunătăţeşte memoria, iar calciul uşor asimilabil întăreşte oasele şi previne osteoporoza.

            Făina de cânepă poate fi inclusă şi în dieta persoanelor vegetariene deoarece este o sursă de proteine vegetale. E bine de ştiut că pentru prepararea pâinii, a biscuiţilor şi a diferitelor prăjituri, se foloseşte în combinaţie cu alte tipuri de făină, în proporţie de 20%.

            Seminţele de cânepă şi făina de cânepă sunt recomandate pentru uz intern, pentru următoarele afecţiuni:

–        conţinutul de Acid Gama Linoleic ameliorează simptomele premenstruale şi ale menopauzei;

–        adjuvant în reglarea glicemiei şi în complicaţiile diabetului precum: neuropatia diabetică, afectarea vederii, ulcerele varicoase, predispoziţia la infarctul miocardic etc.;

–        acizii graşi Omega 3 şi 6 contribuie la scăderea colesterolului, previn ateroscleroza şi bolile cardiovascule;

–        ajută la reducerea tensiunii arteriale;

–        consumat regulat îmbunătăţeşte funcţia cognitivă;

–        tocoferolul (vitamina E) conţinut are rol antioxidant, care previne bolile degenerative (precum Alzheimer), cancerul sau afecțiunile dermatologice;

–        stimulează producţia de anticorpi şi întăreşte sistemul imunitar;

–        adjuvant în caz de stress, depresie, ajută la relaxarea organelor interne şi poate cauza somnolenţă;

–        adjuvant în dureri musculare şi dureri persistente cauzate de bolile canceroase sau scleroză multiplă cu efect analgezic;

–        ajută eliminarea paraziţilor intestinali şi are efect laxativ şi diuretic;

–        îmbunătăţeşte tranzitul intestinal;

–        adjuvant în astm bronşic deoarece are efect bronhodilatator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Coș Cumpărături
    Coșul este gol!Spre Catalog

    Abonați-vă la newsletterul HerbalSana:

    HerbalSana
    Prezentare generală a confidențialității

    Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.