Uleiul din samburi de struguri
Uleiul din samburi de struguri
Viţa de vie (Vitis vinifera) este o plantă originară din regiunea mediteraneană, Europa Centrală, sudul Germaniei, Spania, Italia, sud-vestul Asiei, Maroc, sudul Iranului etc. Această plantă poate atinge o înălţime de 35 de metri, are frunzele mari palmate iar fructele sunt nişte boabe de culoare alb-verzuie, roşie până la purpuriu spre negru care cresc în ciorchine.
Viţa de vie se cultivă în special pentru fructe din care se obţin diferite soiuri de vin. Deloc de neglijat sunt şi sâmburii de struguri, care conţin substanţe nutritive valoroase pentru sănătatea noastră.
După cum îi spune şi numele „viţa de vie” este o sursă a vieţii cultivată de mii de ani, dar cu toate acestea extraţia uleiului din sâmburi de struguri este mai recentă din motive de tehnologie. Printre primele ţări care au obţinut ulei din sâmburi de struguri au fost Franţa şi Italia, unde s-a folosit în alimentaţie. Pe parcus s-au descoperit şi efectele benefice pe care uleiul din samburi de struguri le are asupra pielii.
Cel mai valoros este uleiul din sâmburi de struguri presat la rece, care păstrează calităţile benefice organismului nostru şi trebuie consumat „crud”, pe când cel rafinat pe care îl găsim în magazine se poate folosi la gătit şi prăjit. Uleiul presat la rece se consumă ca atare, sau în alimente neprocesate termic gen: salate, sosuri etc.
Uleiul din samburi de struguri presat la rece conţine: acid oleic, acid linoleic, acid linolenic, vitamina E, F, resveratrol, cupru, seleniu, zinc etc.
Proprietăţi terapeutice: antioxidant, antialergic, antibacterian, astringent, antiinflamator, cicatrizant, emolient, higratant, regenerat.
Uleiul din samburi de struguri – uz intern:
– grăsimile nesaturate contribuie la menţinerea elasticităţii şi permeabilităţii vaselor de sânge şi previn bolile vasculare;
– adjuvant în cazul persoanelor care suferă de varice şi hemoroizi, întărind capilarele;
– previne ateroscleroza şi bolile cardiace;
– previne infarctul miocardic;
– întăreşte sistemul imunitar şi fereşte de infecţii;
– antioxidanţii previn procesele de îmbătrânire prematură a celulelor;
– previne formarea tumorilor;
– adjuvant în cazul proceselor degenerative ce afectează creierul astfel că poate contribui la prevenirea bolii Alzheimer;
– contribuie la menţinerea sănătăţii articulaţiilor şi are afect antiinflamator recomandat persoanelor care suferă de reumatism şi artrită;
– adjuvant în caz de alergii deoarece blochează enzimele care produc histaminele.
Uleiul din samburi de struguri – uz extern:
– hrăneşte şi previne uscarea pielii;
– stimulează producerea de colagen;
– hidratează şi revigorează tenul matur;
– estompează ridurile fine;
– recomandat tenului acneic cu acţiune antibacteriană şi astringentă;
– cicatrizează rănile uşoare: zgârieturi, arsuri minore etc.
– adjuvant în caz de fragilitate capilară, recomandat pentru ten cuperozic;
– îmbunătăţeşte circulaţia în cazul venelor varicoase;
– previne şi tratează celulita;
– hrăneşte firul de păr.