Uleiul din seminte de mac
Uleiul din seminte de mac
Macul (Papaverum somniferum) este o plantă perenă anuală, din familia Papaveraceae, cu tulpină subţire, frunze verzi cu margini neregulate, cu flori de culoare roşie, roz, violet sau albă al cărei fruct este o capsulă rotund-ovală, în interiorul căreia se formează multe semințe mici, de culoare neagră bogate în ulei. Macul este originar din: Asia de vest, China, Grecia dar se cultivă şi în România.
Cultivată pentru seminţele sale bogate în uleiuri prin presarea la rece a seminţelor se obţine uleiul din seminte de mac folosit atât în industria alimentară cât şi în cea cosmetică. Uleiul conţine: acid linoleic, acid oleic, acid palmitic, vitaminele B3, B9, E, calciu, fier, fosfor, iod, lecitină, magneziu, potasiu, zinc.
Proprietăţi terapeutice: antiinflamator, antitusiv, analgezic, antitumoral, calmant, imunostimulator, sedativ.
Uleiul din seminte de mac – uz intern:
– previne afecţinunile cardiovasculare;
– adjuvant în reglarea nivelul glicemiei din sânge;
– întăreşte sistemul osos, prin conţinutul bogat în calciu previne osteoporoza;
– întăreşte sistemul imunitar, fiind util în caz de răceală şi gripă, astm, bronşită şi tuse;
– uleiul din seminte de mac previne cancerul de sân şi cel colon;
– menţine buna funcţionare a sistemului digestiv şi reglează tranzitul intestinal;
– imbunătăţeşte capacitatea de concentrare şi memoria;
– uleiul de mac ameliorează stările de anxietate, durerile de cap şi ajută în caz de insomnii.
Uleiul din seminte de mac – uz extern:
– hidratează şi regenerează tenul;
– datorită vitaminei E, uleiul din seminte de mac are efect antioxidant şi încetineşte procesul de îmbătrânire;
– calmează pielea iritată şi are efect antiinflamator.