Uleiul de migdale dulci
Uleiul de migdale dulci
Migdalul (Prunus dulcis) este un pom fructifer de mărime mijlocie, din familia Rosaceae, al cărui fructe au formă ovală, sunt acoperite cu o coajă tare şi în interior conțin un sâmbure tare. Migdalul creşte în ţări precum: Africa, Iran, Pakistan, Siria, Asia Centrală, dar cultivarea lui s-a extins şi în zona mediteraneană (Italia, Spania etc.) în Maroc sau S.U.A. (California fiind unul dintre principalii cultivatori de migdale).
Migdalele pot fi de două feluri: dulci sau amare. Migdalele dulci se pot folosi în gastronomie, cosmetică sau medicină. Uleiul de migdale dulci presat la rece din sâmburi, conţine vitamine precum: niacină, rertinol, A, B, E şi minerale: fier, fosfor, magneziu, potasiu, zinc etc.
Uleiul de migdale dulci are proprietăţi emoliente, hidratante, de prevenire a vergeturilor şi poate fi folosit ca atare sau amestecat în loşiuni, măşti sau creme pentru ten şi corp, sau în diferite tratamente pentru păr.
Uleiul de migdale dulci – uz intern
– adjuvant în caz de gastrită şi ulcer gastric;
– stimulează buna funcţionare a sistemului digestiv;
– previne afecţiunile aparatului urinar;
– contribuie la scaderea colesterolului şi previne riscul de infarct miocardic;
– este uşor laxativ;
– ajută la îmbunătăţirea memoriei şi hrăneşte celulele nervoase;
– ameliorează durerile musculare.
Uleiul de migdale dulci – uz extern
– previne îmbătrânirea prematură a pielii şi tenului;
– recomandat tuturor tipurilor de ten;
– hrăneşte şi hidratează tenul şi pielea în profunzime;
– atenuează ridurile;
– previne apariţia vergeturilor;
– ameliorează erupţiile, iritaţiile, inflamaţiile şi mâncărimile pielii;
– atenuează şi îmbunătăşâţeşte aspectul cearcănelor;
– uleiul de migdale dulci are un efect hipertonifiant mamar;
– eficient în hidratarea buzelor crăpate;
– hidratează scalpul şi previne apariţia mătreţii;
– întăreşte rădăcina firului de păr şi previne caderea părului.