Skip to main content
Mierea Manuka - miracolul dulce al naturii

Mierea Manuka – miracolul dulce al naturii

       Miere Manuka

 

            Arborele de Manuka face parte din familia Myrtceae şi este o plantă arbustiferă veşnic verde, cu flori ce atrag albinele. Mierea de Manuka este o miere comestibilă, cu diverse utilizări externe în tratarea arsurilor şi ulceraţiilor.

           Numele de Miere Manuka, în limbajul străbunilor maori denumeşte arborele de ceai zeelandez. Arborele de Manuka (Leptospernum Scorparium) este un arbore veşnic verde care creşte în insulele sălbatice ale Noii Zeelande şi în nordul Australiei, al cărui frunze se folosesc pentru ceai, iar datorită proprietăţilor sale benefice asupra organismului este considerat un medicament natural.

            Mierea de Manuka este obţinută din nectarul florilor albe sau roz ale arborelui de Manuka, are o culoare brun inchisă, aromă specifică şi proprietăţi curative deosebite. De secole această miere a fost folosită de maori şi primii colonişti europeni înainte ca proprietăţile sale să fie cercetate de medicina modernă.

         Miere Manuka – proprietati

            Mierea de Manuka are propietăţi: antibacteriene, antivirale, antifungice, antioxidante, antiseptice, antiinflamatoare, cu rol în întărirea sistemului imunitar şi în tratarea diferitelor afecţiuni. Proprietăţile deosebit de valoroase au fost descoperite în 1981 de dr. Peter Molan, directorul departamentului de Cercetare al  Mierii în cadrul Universitații Waikato din Noua Zeelandă. Proprietățile mierii de Manuka pot varia în funcţie de compoziţia chimică a mierii. După recoltare, mierea de Manuka este testată în laborator, astfel că  avem trei tipuri de miere de Manuka: de consum, miere de Manuka Activă şi miere de Manuka UMF/MGO.

            -Mierea de Manuka de consum în care se regăseşte cea mai mare parte din mierea de Manuka, şi care nu are activitate antibacteriană semnificativă.

             Miere Manuka

            –Miere Manuka Activă: cu activitate antibacteriană peroxidă (ceea ce înseamnă că datorită enzimei glocozoxidază din miere se produce agentul antibacterian peroxid de hidrogen). Teste de laborator au demonstrat că, mulţumită acestei substanţe chimice naturală,  mierea de Manuka poate ajunge la o activitate foarte ridicată până la 30+, fiind singura miere care poate ajunge la acest nivel.

            –Miere Manuka UMF/MGO: cu activitate antibacteriană non-peroxidă (reprezintă enzima metilglioxal (MGO) cu proprietăți chimice antibacteriene. Dr. Peter Molan a introdus factorul UMF (Unique Manuka Factor) definind totodată standardul  pentru analizele de laborator necesare în certificarea mierii de Manuka de tip UMF. Datorită cantităţii mici în care se produce este cea mai scumpă miere din lume. Mierea de Manuka UMF este recomandată în tratarea unor infecţii foarte rezistente la antibiotic, dar în acelaşi timp trebuie consumată cu prundenţă de persoanele mai sensibile, pentru evitarea reacţiilor alergice.

            UMF-ul mierii de Manuka

            Pentru a demonstra puterea curativă a mierii de Manuka există două modalităţi şi anume specificarea pe fiecare produs în parte fie a UMF-ului, fie a MGO-ului care reprezintă prescurtări universal recunoscute.

            UMF reprezintă prescurtarea atribuită exclusiv acelui compus chimic din nectarul florilor arborelui de Manuka cu provenienţă din Noua Zeelandă. Această substanţă antibacterială deosebeşte mierea de Manuka faţă de alte sortimente de miere, iar UMF certifică provenienţa naturală a mierii fără alte prelucrări.

            MGO-ul mierii de Manuka

            Prin specificarea MGO şi a numărului care-l urmează reprezintă concentraţia de metilglioxal conţinută de miere. În urma descoperirilor recente această componentă se asociază cu efectul antibacterian al mierii.

               Raportul UMF-MGO:

                              10  –   100

                              15  –   250

                              20  –   400

                              25   –  500 

            Mierea de Manuka este recomandată atât pentru uz intern cât şi extern.

            Pentru uz intern: în afecţiuni digestive, dureri de stomac, ulcer gastric şi duodenal, sindromul colonului iritabil, întăreşte sistemul imunitar, previne infecţiile bacteriene (Helicobacter Pilory, E. Coli, Stafilococ auriu etc), ajută în caz de răceală, durere în gât, expectorant, prevenirea gingivitelor şi a cariilor dentare, uşor sedativ recomandat şi în caz de insomnii.

            Pentru uz extern este util în: răni, arsuri, inflamaţii şi ulceraţii ale pielii, afecţiuni dermatologice, înţepături de insecte, impetigo, herpes, combaterea micozelor, eczeme, psoriazis și în prevenirea acneei şi a ridurilor.

            Cercetări au demonstrat faptul că mierea de Manuka spre deosebire de alte sortimente de miere, este mai eficientă în vindecarea şi dezinfectarea rănilor şi al ulceraţiilor pielii. În acelaşi timp ajută la epitelizarea şi combaterea bacteriilor, pe care antibioticele nu le pot distruge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Coș Cumpărături
    Coșul este gol!Spre Catalog

    Abonați-vă la newsletterul HerbalSana:

    HerbalSana
    Prezentare generală a confidențialității

    Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.