Faina de cocos
Făina de cocos este obţinută din pulpa nucii de cocos (a nu se confunda cu fulgii de cocos), cu proprietăţi benefice asupra organismului şi care poate fi folosită cu succes în cadrul dietelor de slăbit.
Făina de cocos se obţine din miezul proaspăt, degresat şi uscat al nucii de cocos, fin măcinat de culoare crem şi asemănătoare cu făina de grâu, utilizată în diverse preparate culinare şi de patiserie precum: brioşe, prăjituri sau plăcinte unde făina de grâu este înlocuită 100% cu făina de cocos, dar de cele mai multe ori se recomandă întrebuinţarea în amestec cu alte tipuri de făină (de grâu, faină din seminţe sau coajă de struguri). În condiţiile în care înlocuim altă făină cu cea de cocos este recomandat să folosim cu un on în plus faţă de numărul specificat în reţetă, pentru ca aluatul să nu fie prea sfărămicios şi se coace în timp mai scurt faţă de preparatele în care se foloseşte făină de grâu. Făina de cocos mai poate fi consumată în amestec cu iaurt sau în cerealele cu lapte.
Fiind o făină hipoalergenică poate fi consumată şi de persoanele predispuse alergiilor, de persoanele cu intoleranţă la gluten sau de persoanele care ţin o dietă vegetariană datorită conţinutului ridicat de proteine. Totodată făina de cocos este o sursă importantă de fibre care ajută la buna funcţionare a sistemului digestiv, fibre care în contact cu sucurile gastrice şi apă se umflă şi dau o senzaţie de saţietate, motiv pentru care este indicat consumul de făină de cocos în curele de slăbire.
Studii recente au demonstrat că făina de cocos întăreşte sistemul imunitar, ajută la o mai bună absorbţie a vitaminelor şi a mineralelor din alimente, are efect detoxifiant, ajută la buna funcţionare a sistemului cardio-vascular şi reduce colesterolul.