Cardamomul verde – condimentul inimii
CARDAMOMUL VERDE
(Elettaria cardamomum)
Cardamomul provine din familia Zingiberaceae, şi este supranumită condimentul inimii, deoarece cuvântul de origine greacă kardamom înseamnă inimă. Este o plantă erbacee, asemănătoare cu trestia, cu flori galbene cu margini purpurii, din care apar apoi capsulele alungite de culoare verde sau roşii-maronii, ce conţin seminţele.
Această plantă se regăseşte în: India, Sri Lanka şi Guatemale, dar este specifică şi bucătăriei scandinave, unde se foloseşte la deserturi şi la preparatele din carne. Ca valoare se numără pe locul III după şofran şi vanilie, iar preţul ridicat se datorează îngrijirii minuţioase pe care o necesită. Există două feluri de cardamom: cel verde (original) şi cel negru, cu proprităţi diferite.
Datorită aromei dulci, picante, şi cu tonuri lemnoase se foloseşte sub formă de pulbere, la prepararea: turtei dulci, la aromatizarea marţipanului, a cafelei, ciocolatei, a salatelor de fructe şi nu în ultimul rând la curry şi orez. Pe cât posibil, e indicat să cumpărăm boabele de cardamom întregi, deoarece cele decorticate sau măcinate îşi pierd mai repede gustul şi aroma.
Cardamomul reprezenta un remediu natural de curăţare a dinţilor, pentru egipetii antici, care obişnuiau să mestece aceste seminţe. Grecii şi romanii apreciau mirosul plăcut prin folosirea în parfumuri, iar arabii o denumeau „planta iubirii” datorită proprietăţilor afrodisiace.
Proprităţile terapeutice precum: cele analgezice, antiseptice, carminative, digestive, stomahice şi cu acţiune tonică generală, au dus la folosirea cardamomului în Asia, şi în tratarea afecţiunilor pulmonare, digestive şi în cazul durerilor dentare. Tinctura de cardamom este un adjuvant în caz de oboseală, frigiditate sau impotenţă.
Uleiul de cardamom verde: Uleiul esenţial se obţine prin distilare cu abur, din seminţele coapte şi uscate şi este considerat unul dintre cele mai bune uleiuri esenţiale cu efecte tonice generale. Pe lângă efectele de tonifiere ale organismului, susţine eficient sistemul nervos, fiind indicat şi în cazul tulburărilor digestive şi respiratorii, în bronşită cronică, flatulenţă şi colici.
Are efecte pozitive în caz de extenuare nervoasă, depresie însoţită de letargie şi oboseală mentală, îmbunătăţeşte starea de spirit, inspiră curaj şi rezistenţă. Se poate folosi în combinaţii cu alte uleiuri precum: santalul, vetiverul, cedrul, paciulii sau cu esenţele florare şi citrice.