Skip to main content
Șofranul - un condiment folosit de mii de ani

Șofranul – un condiment folosit de mii de ani

ŞOFRANUL
(Crocus sativus)

Şofranul este o plantă folosită de mii de ani, egiptenii folosindu-l la condimentarea supelor, şi colorarea sosurilor. Şofranul este plantă erbacee, perenă, ce poate atinge 30 – 40 cm în înălţime. Are frunzele lungi şi înguste, fructe mici şi albe iar florile sunt violete cu linii purpurii. Creşte din bulbi numiţi „cormus” şi aparţine speciei Crocus. Este o plantă aromată, cu gust amărui şi care oferă o culoare aurie preparatelor culinare. În gastronomie, şofranul se foloseşte la condimentarea preparatelor din peşte şi orez, dar cu moderaţie, din cauza gustului uşor amărui. Originile şofranului nu sunt nici acum certe, dar se presuăine că provine din Orientul Mijlociu. În Europa a fost introdusă de mauri prin Spania. În Franţa se cultivă şofranul de cea mai bunǎ calitate iar Iranul este cel mai mare producǎtor. Este cel mai scump condimet, fiind denumit şi „aurul roşu” datorită preţului care se situează între 30.000-40.000 de euro pe kilogram, deoarece pentru un kilogram de condiment e nevoie de 200.000 de flori din care se reţin numai stigmatele, iar recoltarea se face manual.

Romanii puneau şofran în apa de baie, femeile din Evul Mediu îl foloseau la prepararea măştilor pentru păr, în Orient este considerat un afrodisiac, arabii îl foloseau ca anestezic iar în zilele noastre, şofranul este utilizat în tratamentul infertilităţii.

Substanţa extrasă din şofran se numeşte curcumină şi previne dezvoltarea tumorilor, şofranul fiind util în cazul cancerului de sân, stomac şi uter, dar în acelasi timp este un bun remediu şi în caz de anemie şi probleme legate de suprasolicitare a organismului. Tinctura de şofran, datorită acţiuni antiinflamatoare este un bun regenerator al pielii distruse de arsuri şi se administrează 15-20 de picături pe zi. Sub formă de infuzie, şofranul stimulează digestia, reduce balonarea şi constipaţia. La o cană de apă fiartă, se adaugă o jumătate de linguriţă de şofran uscat, şi se bea jumătate de cană de ceai după masa de prânz şi cealaltă după cină. Uleiul esenţial de şofran linişteşte mintea, tratează depresiile şi melancolia.

Contraindicaţii: Se recomandă nu mai mult de 2 grame pe zi, pentru a nu deveni toxic. Femeile însărcinate să nu consume şofran deoarece poate provoca avort.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Coș Cumpărături
    Coșul este gol!Spre Catalog

    Abonați-vă la newsletterul HerbalSana:

    HerbalSana
    Prezentare generală a confidențialității

    Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.