Orezul basmati – una dintre cele mai îndrăgite varietati de orez
OREZUL BASMATI
Orezul basmati, este unul dintre cele mai îndrăgite soiuri de orez. Este un orez cu bob lung şi aromă delicată, cu un gust ce se asociază gustului de nucă. Cuvântul basmati înseamnă aromat şi moale.
De peste 1000 de ani, acest orez este cultivat în Himalaya, iar India, unde este un aliment de bază, şi Pakistanul sunt cei mai mari producători şi exportatori ai orezului basmati, dar cu toate acestea, în regiunea Punjab se cultivă adevăratul orez basmati, care există în două variante: alb şi brun. Spre deosebire de alte tipuri de orez, orezul basmati îşi dublează cantitatea după fierbere, nu este lipicios şi se digeră uşor.
În medicina ayurvedică, termenul basmati semnifică curat, iar orezul este apreciat pentru proprităţile sale curative atât în plan fizic, cât şi spiritual.
Orezul basmati are un index glicemic redus şi poate fi consumat de persoanele diabetice, deoarece nu creşte nivelul zahărului din sânge, faţă de alte cereale şi produse preparate din făină albă. Totodată este o sursă de vitamine B dintre care niacina şi tiamina, care susţin buna funcţionare a inimii, a muşchilor şi a sistemului nervos.
Orezul brun basmati conţine de trei ori mai multe fibre decât cel alb, are un conţinut mai ridicat de vitamine B, este mai hrănitor şi nu conţine gluten. Aceste calităţi ajută la scăderea colesterolului şi a glicemiei, aducând şi un aport suplimentar de fier (100gr de orez brun basmati, conţine 1mg de fier ceea ce reprezintă 5% din doza zilnică recomandată).
Mod de preparare: înainte de fierbere orezul se spală în 2-3 ape, şi se poate lăsa la înmuiat 30 de minute. După fierbere se lasă puţin să se aşeze. O problemă controversată în ceea ce priveşte prepararea acestui orez, o reprezintă condimentarea, sau nu cu sare. În orice caz contează cu ce alte alimente îl consumăm.